POGODNOSTI OD ČLANSTAV U SEPA: Guvernerka Irena Radović o iskoraku CBCG u evropski ekonomski prostor

V.K.

03. 07. 2024. u 11:56

CENTRALNA banka Crne Gore je u ime države predala formalni zahtev za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), čime je napravljen ključni iskorak ka daljem razvoju i integraciji crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor. Članstvo Crne Gore u SEPA, kako objašnjavaju u Centralnoj banci Crne Gore, doneće brojne pogodnosti za crnogorske građane i privredu, uključujući višestruko smanjenje troškova, skraćenje vremena transakcija i pojednostavljenje prekograničnih plaćanja na evropskom tržištu.

ПОГОДНОСТИ ОД ЧЛАНСТАВ У СЕПА: Гувернерка Ирена Радовић о искораку ЦБЦГ у европски економски простор

CB CG

- Efikasnije upravljanje novčanim tokovima, jednostavnije međunarodno poslovanje i otvaranje novih mogućnosti za trgovinu i investicije su samo neki od benefita pristupanja SEPA - istakla je guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović ocenjujući da će članstvo omogućiti snažan doprinos razvoju bankarskog sektora.

SEPA je inicijativa pokrenuta 2008. godine uz podršku Evropske komisije i Evropske centralne banke sa ciljem standardizacije platnih sistema unutar Evrope, povećanja efikasnosti plaćanja i smanjenja troškova transakcija između zemalja članica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!