OLUJA ODNELA DVA ŽIVOTA: Nevreme protutnjalo Crnom Gorom i za sobom ostavil veliku štetu (FOTO)

V.K.

02. 07. 2024. u 23:03

JAKA kiša i orkanski vetar, brzine 200 kilometara na čas, protutnjali su Crnom Gorom noseći sve pred sobom.

ОЛУЈА ОДНЕЛА ДВА ЖИВОТА: Невреме протутњало Црном Гором и за собом оставил велику штету (ФОТО)

nevreme u Baru

Na crnogorskom Jadranu stradale su dve osobe, radnik na kranu gradilišta Čelebić u Čanju i jedna osoba od udara groma na Luštici. U Luci Bar su pale velike dizalice, takozvani mostovi. Prema prvim, nezvaničnim podacima, jedna osoba je zadobila lakše povrede. Iz tog preduzeća potvrdili su da je šteta ogromna. Jedna osoba je smrtno stradala od udara groma na golf terenu "Luštica beja", saopštili su iz OKC.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva su potvrdili "Novostima" da je stradali građevinski radnik na gradilištu u Čanju državljanin Turske. Okolnosti pod kojim je stradao utvrdiće veštaci koji su izašli na mesto nesreće.

- Za pet minuta oko 11 sati se smračilo i dan je zamenila tama. Letele su tende, dizalice, suncobrani. Bilo je stravično. Nesrećni građevinski radnik se nalazio u kranu, koji se srušio tokom orkanskih udara vetra - kazao je meštanin Čanja.

Sat vremena ranije, radnik rizorta "Luštica Bej" smrtno je stradao od udara groma. U trenutku udara groma, osoba se nalazila na golf terenu u Luštici. Iz policije su potvrdili da je na Luštici, od posledica udara groma na otvorenom prostoru, staradala osoba iz Tivta (60).

nevreme u Baru

- Stradali je zaposlen u "Luštica beju". Više državno tužilaštvo preduzima radnje iz svoje nadležnosti - naveli su iz policije.

Oko 10 časova Tivat je zahvatilo veliko nevreme, što je izazvalo obilne padavine, vetar i grmljavinu. U Hladnoj uvali između Bara i Ulcinja, vetar je dizao granitne ploče sa stolova. Jedna ploča je letela oko 30 metara i polomila panoramski lift na turističko-ugostiteljskom objektu u Hladnoj uvali.

Gotovo duž cele obale leteli su plažni mobilijari, a uništeno je i više automobila na koje su padala stabla. Nevreme nije zaobišlo ni Podgoricu, Nikšić, Cetinje. U glavnom gradu olujni vetar je u nekoliko kvartova čupao drveće iz korena, dok je jaka kiša napravila rečne bujice po ulicama.

U Ulcinju oštećene grobnice

ORKANSKI vetar u Ulcinju je čupao palme i lomio masline, nosio i lomio plažni mobilijar. Pričinjena je znatna materijalna šteta na crkvi i starom parohijskom domu. Najveća šteta je pričinjena na pravoslavnom groblju pod Meterizima, gde je padom velikog stabla, oštećeno 15 grobnica.

- Vetar je čupao drveće, a neki su pali i na automobile i oštetili vozila - kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Podgorice Zdravko Blečić.

Na obližnjem Skadarskom jezeru usled nevremena prevrnuo se brod sa dvoje stranih državljana, ali su brzom itervencijom službenika Nacionalnog parka te osobe spasene. Nevreme nije zaobišlo ni prestonicu Cetinje. Komunalci su uklonili tri oborena stabla, dok načelnik Službe zaštite i spasavanja Miloš Čečanović kaže da je njegova ekipa obišla ceo grad i da osim oborenih stabala nije uočena druga šteta.

Upozorenje

IMAJUĆI u vidu nepovoljne vremenske i meteo uslove koji su zahvatili Crnu Goru, Uprava policije je skrenula pažnju vozačima na novonastalu situaciju. Upozoravaju da može doći do odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja nezgoda.

Na području nikšićke opštine, na više lokacija, olujni vetar polomio je stabla u prigradskim naseljima, a u selima grad je uništio useve. Najteže je na prostoru Banjana i Mesne zajednice Velimlje.

- Oštećeni su krovovi na nekoliko stambenih kuća u samoj varoši i neki pomoćni objekti. Jedna od velimskih ulica prepuna je polomljenih cigala koje su usled jakog vetra pale sa krovova stambenih i drugih objekata. Ima dosta polomljenih grana i iščupanog drveća - priča Željko Šapurić i dodaje da je oštećena i zgrada Osnovne škole "Rade Perović" u Velimlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor