SPAJIĆ SE "PERE" OD REZOLUCIJE O JASENOVCU: Crnogorski premijer okrivio Putina za sve

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 07. 2024. u 12:39

GLASANjE o rezoluciji kojom se osuđuju zločini hrvatskih fašista tokom Drugog svetskog rata bacilo je senku na nade Crne Gore da će se pridružiti Evropskoj uniji, piše "Politiko".

СПАЈИЋ СЕ ПЕРЕ ОД РЕЗОЛУЦИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ: Црногорски премијер окривио Путина за све

Vlada Crne Gore

- To nam šteti, definitivno nam ne pomaže - rekao je crnogorski premijer Milojko Spajić za "Politiko" u intervjuu u Briselu pre nego što je parlament u petak izglasao rezoluciju, koju je Hrvatska odmah osudila.

Rezolucija se odnosi na logor smrti u Jasenovcu u Hrvatskoj, kojim je upravljao ustaški režim koji je sarađivao sa nemačkim nacistima, navodi "Politiko".

Glasanje je, navodi briselski sajt, zasenilo pozitivnu nedelju za Spajićevu proevropsku vladu. Spajić je na međuvladinoj konferenciji u Briselu 26. juna ocenio da je njegova administracija zaista optimistična nakon što je prevazišla veliku prepreku u pregovorima o pristupanju EU. Spajić želi da zemlju uvede u EU do 2028. godine i dodaje da namerava da zatvori poprilično mnogo poglavlja već do kraja godine, dok Mađarska predsedava Savetu EU.

Međutim, nakon glasanja o rezoluciji, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otkazao je put u Podgoricu tokom kojeg je trebalo da se sastane sa Spajićem. Umesto toga, danas će se sastati sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem u Briselu.

Spajić je izjavio da je rezolucija Generalne skupštine UN o Srebrenici dovela do hiperinflacije rezolucija, dodajući da podržava takve rezolucije sve dok se fokusiraju na žrtve, a ne na počinioce ili istoriju.

Crnogorski poslanici su u poslednjem trenutku proširili rezoluciju i na druge zločine nacista kao što su logori Dahau i Mauthauzen.

- Iskreno, Pandorina kutija rezolucija je otvorena rezolucijom o Srebrenici. Ovo nije naša glavna politika, ovo je digresija - rekao je Spajić.

Hrvatska je osudila rezoluciju ocenivši je kao neprihvatljivu, neprikladnu i nepotrebnu.

Spajić je u izjavi za "Politiko" rekao da je potpuno saglasan sa željom Hrvatske da se region ne povlači nazad u istoriju.

- Ne želimo da ulepšamo istoriju, samo želimo da budućnost učinimo lepšom. Želimo apsolutno najbolje moguće odnose sa Hrvatskom - rekao je Spajić.

Crnogorski premijer je potom optužio Rusiju da pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan i kompromituje njegovu vladu.

- Postoji ruski narativ u Crnoj Gori da Evropska unija i zapadni svet podržavaju nacističku ili fašističku istoriju - rekao je Spajić sugerišući da bi, da je njegova vlada glasala protiv rezolucije, to bilo iskorišćeno protiv njega.

Kako je zvaničnik EU rekao za "Politiko", Mišel je svoju posetu odložio kako bi obezbedio uspešne razgovore sa ključnim sagovornicima u zemlji, što ne bi trebalo da bude u senci najnovijih dešavanja.

- Dobrosusedski odnosi takođe ostaju suštinski element procesa pridruživanja - rekao je zvaničnik i dodao da je Mišel u kontaktu sa Spajićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor