ŽELEZARU NUDE U ZAKUP NA 50 GODINA: Radnici nikšićke fabrike zabrinuti, očekuju da se zaštite njihovi i državni interesi

I. D. S.

09. 07. 2024. u 11:04

ODBOR direktora nikšićke železare doneo je odluku da se, kako je preporučio i ministar energetike i rudarstava Saša Mujović, za zakup delova fabrike raspiše novi tender. Ovog puta imovina fabrike javnim pozivom nudiće se umesto na 10, na 50 godina. Jedina kompanija koja je zainteresovana za zakup Kovačnice i Čeličane je „8B Kapital“, ali radnike brine što ta firma insistira na zakupu na 50 godina, te poručuju da neće tolerisati izmene postojećeg kolektivnog ugovora.

ЖЕЛЕЗАРУ НУДЕ У ЗАКУП НА 50 ГОДИНА: Радници никшићке фабрике забринути, очекују да се заштите њихови и државни интереси

Vlada CG

Odbor direktora Elektropivrede Crne Gore doneo je odluku da odmah raspiše novi javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice Železare Nikšić. Pravna dilema nastala je jer prethodnom javnom pozivu zakup ponuđen na pet i deset godina, dok je u ugovoru sa zakupcem to bilo 50 godina. Stoga je Mujović ocenio da bi najbolje rešenje bilo da se javni poziv ponovi, te izbegnu nedoumice i različita pravna tumačenja.

Isti ugovor već se jednom korigovao i to u delu koji je predviđao da švajcarska kompanija stekne pravo svojine, što nije dobilo zeleno svetlo Skupštine akcionara EPCG. Tek nakon što je ugovor prečišćen, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović dala je saglasnost o zakupu pogona nikšićke Železare, odnosno ugovor koji je Elektroprivreda usaglasila sa ponuđačem iz Švajcarske.

KOLEKTIVNI - CRVENA LINIJA

VUJOVIĆ napominje da je bilo koja investicija za radnike neprihvatljiva bez potpisivanja kolektivnog ugovora.

-Ono što je jako bitno, što je crvena linija za radnike, jeste kolektivni ugovor koji budući investitor mora da prihvati. To je za nas Ustav i sigurno nećemo dozvoliti da ga iko prekrši– poručio je Vujović.

Shodno dogovoru države i investitora, zakupac se obavezuje da nakon potpisivanja Ugovora o zakupu obezbedi garanciju banke na početku svakog meseca ili uplatu avansa za mesečnu zakupninu od 31.000 evra, koju plaća tokom celog perioda zakupa, bruto zarade zaposlenih za 150 preuzetih zaposlenih i troškove utrošene električne energije.

Poštovanju ugovora o zakupu, ali i kolektivnog ugovora, nadaju se radnici Železare. Predsednik Sindikata radnika Ivan Vujović  ocenjuje da je 50 godina zakupa to dug vremenski period, te da država trebalo na najbolji mogući način da zaštiti svoj  i interes radnika. Nada se i da će, ukoliko se realizuje, ova privatizacija biti bolja od prethodnih koje su, prema njegovim rečima, mnogo koštale Crnu Goru, građane i radnike Železare. Ipak, brine ga to što potencijalni investitor pogone traži na period od pola veka.

-Možemo slobodno reći da je to kao prodaja. Šta će se desiti za 50 godina?! Oni imaju pravo da koriste mašine, opremu… Ono što je jako bitno jeste da država mora da potpiše ugovor da posle pet godina taj investitor ne može da otuđi nijednu mašinu, opremu - ističe Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev