HRVATI ĆE "NAPLATITI" JASENOVAC: Zbog Rezolucije Zagreb najavljuje "osvetu"

V.K.

12. 07. 2024. u 14:02

ZVANIČNI Zagreb poručio je kolegama u Podgorici da će zbog usvojene rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahu i Mauthauzen, "debelo" platiti tu avanturu, tražeći od aktuelne vlasti da reše druga otvorena pitanja. Hrvatski Sabor doneo je zaključak u kome zahteva da Crna Gora namiri odštetu hrvatskim ratnim zatvorenicima u crnogorskim logorima, i zaštitu svih prava hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, u skladu sa zajedničkim stavom Evropske unije za poglavlje 23, predstavljenom na međuvladinoj konferenciji 26. juna ove godine, kao i pitanje granice na moru i vraćanja školskog broda "Jadran".

ХРВАТИ ЋЕ НАПЛАТИТИ ЈАСЕНОВАЦ: Због Резолуције Загреб најављује освету

V.K.

- Podsećamo kako Crna Gora nije jasno i nesumnjivo osudila zločine u crnogorskom logoru Morinj, štaviše smenila je nadležne koji su podržali postavljanje ploče u logoru, a nije ni osudila agresiju na Republiku Hrvatsku - navodi se u zaključku Sabora.

Crnogorski šef diplomatije Filip Ivanović je još ranije kolegama u Hrvatskoj poručio da rezolucija ne može uticati na odluke parlamenta, ali da Crna Gora ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu sa kolektivnim hrvatskim narodom, pošto hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obeležava sećanja na nevino stradale jasenovačke žrtve. Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji tim povodom je rekao da ne želi da utiče na unutrašnja pitanja i dodao da Zapadni Balkan može lako da skrene u destrukciju kada se govori o istoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev