KUČI NE PRAŠTAJU ŽRTVE: Parastos stradalima od ruke Mirka Petrovića mna Orljevu

V.K.

15. 07. 2024. u 10:52

UDRUŽENjE Kuča organizovalo je na Orljevu u Kučima skup kako bi obavestili narod i potpisnike peticije, više od šest hiljada, dokle se stiglo sa inicijativom da se ukloni spomen-obeležje vojvodi Mirku Petroviću sa podgoričkog Trga nezavisnosti.

КУЧИ НЕ ПРАШТАЈУ ЖРТВЕ: Парастос страдалима од руке Мирка Петровића мна Орљеву

V. Kadić

 Tom prilikom služen je parastos nevino stradalim žrtvama na spomeniku na Orljevu koji je podigao Srpski nacionalni savet Crne Gore. Sveštenik Velimir Bugarin osudio je ovaj zločin, ističući da se duboke i bolne rane teško zaceljuju jer su napravljene od bratske ruke. Prisutne goste i prijatelje Kuča u ime Organizacionog odbora pozdravio je Milorad Rašović.

- Ne možemo zaboraviti tu 1855, a posebno 1856. godinu. To su bile zloglasne pohare vojvode Mirka Petrovića. Ovde je fokus na ovu drugu, u kojoj je ovaj "junak" sa svojim bojovnicima okrvavio sablje ubijajući starce, majke, bebe. Njegova pomama zatamnila je sve što je uradio u boju na Grahovcu - kazao je Rašović.

Krvavi pohodi

POHARE Kuča 1855. i 1856. bile su vojni pohodi protiv Kuča, koje je vodio vojvoda Mirko Petrović po naređenju svog brata, knjaza Danila. Vojvoda Mirko naređuje da njegova vojska upotrebi silu čiji je bilans oko 200 ubijenih žena, dece i staraca, spaljenih 13 sela, opljačkanih 800 kuća, brojno zaplenjeno oružje, sitna i krupna stoka.

Član Organizacionog odbora za izmeštanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću sa centralnog gradskog trga u Podgorici, Milisav Popović je kazao da je već sedma godina kako je u centru glavnog grada postavljen spomenik "kučkog krvnika Mirka Petrovića, i da od tada u Kučima nema mira".

- Verovali smo da će nova Vlada imati više razumevanja, da će poštovati ono što u zakonu piše da je nedopustivo zločincima podizati spomenike, međutim, to i dalje traje. Pokrenuta je peticija, vi ste i svedoci i potpisnici, i dobro je što je to tako, jer ako taj spomenik smeta samo Kučima, onda neka ga đavo nosi, neka stoji... Što se tiče ove naše inicijative, nećemo stati, idemo dalje - poručio je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!