POŽAR UGROŽAVA DURMITOR I PROKLETIJE: Upozoravaju iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore

M. SEKULOVIĆ

16. 07. 2024. u 09:49

NADZORNICI Službi zaštite nacionalnih parkova Durmitor i Prokletije pokušavaju da ugase požare koji prete da ugroze najvrednija područja naše države. Ovo dramatično upozorenje stiglo je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore, odakle kažu da je po nepristupačnom terenu potrebno mnogo više vremena da njihovi zaposleni sa naprtnjačama priđu i krenu sa gašenjem, dok su neki lokaliteti potpuno nepristupačni!

ПОЖАР УГРОЖАВА ДУРМИТОР И ПРОКЛЕТИЈЕ: Упозоравају из ЈП Национални паркови Црне Горе

JP Nacionalni parkovi CG

- Potrebna nam je pomoć iz vazduha, a poziv smo uputili svim nadležnim državnim organima. Ugrožen je biljni, životinjski svet i brojna zaštićena staništa. Podsećamo da zbog aktivnog požara u blizini planinarske staze Volušnica u NP Prokletije posetioci budu oprezni. Apelujemo na turiste da dok se požar ne lokalizuje izbegavaju posetu ovom delu nacionalnog parka - saopšteno je iz NP CG, odakle ponovo apeluju na posetioce, ali i na sve vlasnike imovine i meštane da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.

Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i naneti štetu njihovoj imovini upozoravaju stručnjaci. Oni su dodatno zabrinuti zbog požara jer se u narednim danima očekuju izuzetno visoke temperature, a Crna Gora ima samo jedan avion za gašenje požara na izuzetno nepristupačnim terenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)