MORA NADOMAK MORA: Blokade saobraćaja u jeku turističke sezone, Crmničani negodovali ispred Sozine jer i dalje plaćaju prolaz kroz tunel

B. DABIĆ

15. 07. 2024. u 16:36

PRVOG dana proteklog vikenda dolazak na Crnogorsko primorje u prepodnevnim satima pretvoren je u moru nadomak mora, na nepunih 20 kilometara od obale. Ispred tunela Sozina meštani Crmnice dva sata su protestovali jer preduzeće "Monteput" koje "gazduje" ovim infrastrukturnim objektom ignoriše njihove zahteve da dobiju povlastice za prolazak vozilima. Blokade prilaznih puteva ka tunelu Sozina, formirale su kolone do Vranjine, što znači oko 10 kilometara.

МОРА НАДОМАК МОРА: Блокаде саобраћаја у јеку туристичке сезоне, Црмничани негодовали испред Созине јер и даље плаћају  пролаз кроз тунел

B. Dabić

Crmničani su kazali da za sada ne planiraju da radikalizuju proteste, ali da će ih ponoviti ukoliko se njihovi uslovi ne ispune. A uslov je da ne plaćaju prolazak kroz tunel Sozinu koji je otvoren pre 18 godina.

Aleksandar Plamenac, meštanin Crmnice, podsetio je da su nadležnima predali više inicijativa sa više od 500 potpisa. Pristaju, kako je kazao, samo na trajno rešenje. Dodao je da očekuju narednih dana sastanak u "Monteputu".

Prolaz i radna mesta

MILOŠ Petranović je istakao da neće prihvatiti ništa osim trajnog rešenja.

- Crna Gora nije Švajcarska, nije Luksemburg, nije Velika Britanija. Zna se kakav je naš standard i ne mogu od nas očekivati da dnevno više puta imamo pet evra kako bismo završili osnovne potrebe, poveli decu u školu ili otišli do bolnice - poručio je on i dodao da "Monteput" ne treba samo da da besplatan prolaz kroz tunel, već 50 odsto radnih mesta da ponudi Crmničanima.

- Ovo je naša teritorija. Već punih 19 godina oni koriste naše resurse. Počevši od vodoizvorišta pa do nacionalnog parka. Imamo ljude preko čijih imanja je prošao tunel i do sada su vratili više para nego što im je plaćena ta zemlja - rekao je Plamenac i istakao da ova borba ne traje mesecima, već godinama, ali da će u njoj istrajati.

"Košuta"

I BIVŠI radnici cetinjske "Košute" zaustavili su saobraćaj između Cetinja i Podgorice, u mestu Kruševo Ždrijelo. Oni zahevaju od Vlade da im se, između ostalog, isplate zaostale zarade. Ni nakon gotovo pet meseci otkako su počeli sa blokadama puta, nema odgovora od nadležnih, kazala je predstavnica radnika Dijana Vujović, podsetivši još jednom da radnici "Košute" nisu isplaćeni iz stečajne mase.

Dragoljub Bajković iz Sotonića kazao je da Ministarstvo poljoprivrede, ako želi da pomogne ljudima da se vrate na selo, treba da ponudi neke olakšice i da besplatan prolaz kroz tunel bude jedna inicijativna mera.

Za putnička vozila prolazak troz tunel Sozinu u jednom pravcu košta 2,5 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)