BEZ OLAKŠICA ZA KUPOVINU STANA U CRNOJ GORI: Vladajuća većina, izuzev Demokrata, ne podržava predlog URA

I. D. S.

17. 07. 2024. u 06:30

DESETINE hiljada podstanara, sve su prilike, moraće još da čekaju na povoljnije uslove da obezbede svoj krov nad glavom.

БЕЗ ОЛАКШИЦА ЗА КУПОВИНУ СТАНА У ЦРНОЈ ГОРИ: Владајућа већина, изузев Демократа, не подржава предлог УРА

skupština.me

Naime, predlog Zakona za osnivanje Fonda "Stan za sve" najverovatnije neće dobiti potrebnu većinu u parlamentu. Prethodno je Vlada dala negativnu ocenu i nije preporučila njegovo usvajanje. U skladu sa tim, kako je najavljeno tokom rasprave, postupiće i parlamentarna većina, izuzev Demokrata koji su najavili podršku.

Prosečna cena kvadrata u Crnoj Gori je više od 1.800 evra sa tendencijom daljeg rasta, a prema proceni udruženja podstanara, oko 40.000 građana nema svoj krov nad glavom. To je, prema oceni Miloša Konatara, poslanika GP URA, koja je predlagač Zakona kojim se osniva Fond "Stan za sve", dovoljan pokazatelj koliko je on neophodan. Konatar je podsetio da je više od 4.000 građana rešilo stambeno pitanje preko programa 1000+, ali da je, nažalost, taj program ukinut.

Obećanje Vlade

IZ Vlade su najavili da će do kraja godine pripremiti novu nacionalnu strategiju stanovanja. I da će se stambena pitanja građana rešavati kroz već postojeće ili fondove koji će se formirati.

Poslanik Pokreta "Evropa sad", Milan Zečević, smatra da je inicijativa za osnivanje Fonda "Stan za sve" populistički potez GP URA, te napominje da država već ima Fond za solidarnu gradnju, te ne vidi svrhu da se osnuje još jedno preduzeće sa istim ciljem. Smatra i da je sam zakon neozbiljno urađen, kao i sama računica da je kvadrat stana moguće prodavati za 900 evra, te je najavio da njegov klub neće podržati predlog.

- Kada ste bili izvršna vlast i tada je 40.000 porodica bilo bez krova nad glavom. Zašto tada niste pokrenuli ovo pitanje - zato jer ste znali da je neodrživo - poručio je poslanik PES.

Šansa za savremene "nomade"

"STAN za sve" podržavaju i Demokrate, a ispred tog kluba, Boris Bogdanović je istakao da je to prilika da se pomogne desetinama hiljada podstanara, "savremenim nomadima koji mesečno plaćaju kiriju od 300 do 500 evra, dok plate ne prelaze 700 evra. Bogdanović je pozvao bivše funkcionere koji su stanove kupovali po povlašćenim uslovima, te dobijali povoljne kredite, da iste vrate državi, najavljujući da ukoliko to ne učine sami, država će se pobrinuti za to.

Da predlog ima brojne manjkavosti, oceli su i u Bošnjačkoj stranci. Ipak, i oni su najavili podršku.

- U prvom redu problematično je definisanje cene kvadrata. Ipak je nemoguće fiksirati cenu, već se morati napraviti mogućnost da se ona menja - kazao je poslanik BS Mirsad Nurković.

Kao i na odboru, uzdržan po pitanju fonda je i poslanik NSD Goran Đurović.

- Iskustvo je pokazalo da fondovi poput "Stana za sve" nisu održivi. ZBCG je u svojim izbornim kampanjama posebnu pažnju posvetilo ovom problemu i imamo možda i bolji program kojim bi građani došli do svog stana. Procena je da će za 10.000 stanova biti potrebno namanje 250 miliona. Za sprovođenje ovakvog nacionalnog programa trebaće decenije, za godinu ili dve ne može se rešiti ovaj problem - ocenio je Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)