BRIGA O DECI BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Otvoreno savetovalište za podršku hraniteljstvu

V.V.

21. 07. 2024. u 13:54

U Herceg Novom je kroz projekat „Svako dete je važno“ otvoreno na Stepeništu 28. Oktobra besplatno savetovalište u kojem se promoviše hraniteljstvo kao način zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja i edukuju hraniteljske porodice.

БРИГА О ДЕЦИ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ СТАРАЊА: Отворено саветовалиште за подршку хранитељству

fOTO: RT HN

To je zajednička misija NVU „Impuls“ iz Nikšića, hercegnovskih centara  za podršku regionalnog razvoja i  socijalni rad kao i opštinskoh sekretarijata za lokalnu samoupravu. Predsednica Centra za podršku lokalnog i regionalnog razvoja mr Branka Mračević, podseća da je ova oganizacija počela saradnju sa Dečijim domom u Bijeloj tokom korone i tada su deci pružali besplatnu podršku u učenju.

- Imali smo i lepo iskustvo na tom projektu koji je podržala kancelarija UNICEFa u Crnoj Gori kao i kancelarija Evropske unije. To nas je dovelo i do brige o deci bez roditreljskog staranja, deci koja žive u nefunkcionalnim porodicama i koja su iz bilo kojih razloga izdvojena iz svojih bioloških porodica, objasnila je Mračević. Saradnja sa organizacijom „Impuls“ proistekla je iz tog projekta, a rezultirala je otvaranjem besplatnog savetovališta, kazala je Mračević i dodala da  pružanje ove vrste socijalnih usluga  zahteva odrđene standarde i posebne uslove. Na prvom mestu je licenca Ministarstva rada i socijalnog staranja i angažovanje psihologa sa iskustvom u ovoj oblasti.

fOTO: RT HN

 

Psiholog koji u Herceg Novom neposredno pruža podršku hraniteljskim porodicama je Emrah Jefkaj. On ističe da se hraniteljstvo smatra najadekvatnijim oblikom zaštite dece bez roditeljskog staranja, jer im se obezbeđuje privremeni smeštaj u porodicama koje su prošle obuku i deca ostaju tu sve dok se u biološkim porodicama ne steknu uslovi za njihov povratak ili se ne steknu uslovi za njihovo trajnije zbrinjavanje, kao što je usvojenje.

Interesovanje za hraniteljstvom postoji, ali je nedovoljno. Jefkaj ističe da u Crnoj Gori ima  280 hraniteljskih porodica,najzastupljenije su srodničke, oko 80 odsto dok su ostale nesrodničke. Pored finansijske podrške koju dobijaju od države, hraniteljske porodice dobijaju i savetodavnu podršku, jer deca koja dolaze kod njih često imaju teška emocionalna iskustva i primarna im je sigurnost i bezbednost.

U Herceg Novom su četiri hraniteljske porodice, dve srodničke i dve nesrodničke. Do kraja projekta biće ih veruju organizatori više a to znači i da će se smanjiti broj dece u Domu za nezbrinutu decu u Bijeloj.Sada ih je oko 90.

- Postoje različiti izazovi nakon napuštanja institucije jer deca bez adekvatnog roditeljskog staranja  ostaju sama, ali ne do kraja. Država kroz podršku stanovanju i finansijski,ali sve to nije dovoljno. Hraniteljstvo je trajnija podrška, jer i nakon napuštanja hraniteljske porodice oni imaju emocionalnu vezu, objašnjava Jefkaj.

Projekat „Svako dete je važno“ finansira EU, trajaće do kraja maja 2025. godine, a nakon toga treba obezbediti nove grantove i novac za nastavak ove humane misije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)