KO SE PLAŠI POPISA? Propao je i četvrti tender za nabavku softvera za kontrolu podataka građana

V. KADIĆ

23. 07. 2024. u 13:03

KO se boji objave rezultata popisa i zašto se ovoliko dugo čeka da se oni obelodane. Od političkog zemljotresa mesecima se ljuljala Crna Gora da bi sada ova priča zamrla! Da nije Uprave za statistiku (Monstat) koja svako malo raspisuje tendere za izradu softvera, iako on nije potreban za obradu statističkih podataka ili bilo koju proceduru prilikom popisa, ne bi se znalo da je od 3. do 28. decembra 2023. godine obavljen popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Izrada softvera nametnuta je statističarima sporazumom vlasti i opozicije.

КО СЕ ПЛАШИ ПОПИСА? Пропао је и четврти тендер за набавку софтвера за контролу података грађана

I.D.S.

Član skupštinskog Odbora za kontrolu popisa Vladimir Dobričanin, poslanik Ujedinjene Crne Gore, kaže za "Novosti" da ni on ne zna kada bi moglo da se desi da se zvanično saopšte rezultati popisa, jer ga niko o tome ne obaveštava!

- Nisam podložan teorijama zavere, ali sve sam više sumnjičav da je u pitanju neki inženjering, manipulacija. Niko u ovoj državi neće da kaže razloge ovolikog odugovlačenja. Pitao sam predsednika Vlade Milojka Spajića na premijerskom satu ali sam ostao bez odgovora - kaže Dobričanin.

Motivacija

OVO je četvrti tender za nabavku uređaja i kako zainteresovanost nije bila očekivana, Monstat je odlučio da poveća vrednost tendera da bi dodatno motivisao kompanije da se prijave. Monstat je povećao vrednost javne nabavke na iznos od 24.999 evra bez poreza na dodatu vrednost, odnosno 30.249 evra sa PDV-om. Dosadašnji iznos je bio 20.000 evra sa PDV-om, odnosno 16.529 evra bez PDV-a.

Naš sagovornik ističe da na ulicama svakodnevno nailazi na problem kada građanima ne može da objasni o čemu se radi.

- Ko se plaši popisa? Zašto čekamo rekonstrukciju vlade da bi ga objavili? Da li će nam se desiti još jedan kompromis kao što je to bio slučaj sa rezolucijom o Jasenovcu kada su naknadno uvrstili logore Dahau i Mauthauzen? Zašto uz Srebrenicu nisu vezali Bratunac i Kravicu? Bojim se da ćemo mi Srbi opet od gotovog napraviti veresiju - dodaje Dobričanin.

U međuvremenu Monstat je saopštio da je rok za dostavljanje ponuda za tender za nabavku softvera, koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama, istekao i da su u toku ostale procedure koje nalaže zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?