U VLADI SRBI, ALI I BS? Crnogorsi poslanici danas glasaju o rekonstrukciji izvršne vlasti

V. KADIĆ

23. 07. 2024. u 13:48

KOLEGIJUM predsednika Skupštine Crne Gore, kojem su prisustvovali šefovi poslaničkih klubova, doneo je zaključak da se danas u 11 sati nastavi sednica parlamenta tačkom koja se odnosi na izbore i imenovanja. To znači da će poslanici glasati o dugo čekanoj rekonstrukciji Vlade Milojka Spajića. Očekuje se da premijer najpre predloži razrešenje ministara koji više neće biti u vladi i onih čija se ministarstva dele, kako bi se napravio prolaz novim članovima izvršne vlasti - Srbima iz Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

У ВЛАДИ СРБИ, АЛИ И БС? Црногорси посланици данас гласају о реконструкцији извршне власти

V.K.

Pored toga Spajić će parlamentu predložiti izbor svih novih članova vlade i onih na čija su mesta došli, a sada preuzeli druge, smanjene resore. Nakon rekonstrukcije, NSD, prema koalicionom sporazumu skupštinske većine, treba da pripadnu ministarstva prosvete, urbanizma i turizma, a DNP mesto vicepremijera zaduženog za infrastrukturu i ministra saobraćaja. Koalicija "Za budućnost Crne Gore" trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Spajićev kabinet tesan

VLADU Crne Gore trenutno čine predsednik, pet potpredsednika i 19 ministarstava. Ulaskom Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije i ako Bošnjačka stranka dobije Ministarstvo dijaspore Vlada će imati 31 članova!

Iako ranije nisu bili najavljeni, u javnosti je procurila informacija da su iza "zatvorenih vrata" održani razgovori između Bošnjačke stranke i Pokreta "Evropa sad" oko eventualnog ulaska partije Ervina Ibrahimovića u rekonstruisanu vladu. Stranke parlamentarne većine zatražile su od sadašnjeg i potencijalno budućeg koalicionog saveznika - albanskog Demokratskog saveza i BS, da do kraja godine izađu iz vlasti u opštinama u kojima su u koaliciji sa DPS.

U zajedničkom saopštenju Pokreta "Evropa sad", Nove srpske demokratije, Demokrata, Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije se navodi da su konstituenti skupštinske većine saglasni da stranke koje tvore ili će tvoriti 44. Vladu preispitaju koalicionu saradnju na svim nivoima s vodećom parlamentarnom opozicijom, najkasnije do usvajanja budžeta za 2025.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde