NA TRGU OD KNJIGE SLAVE DOSTOJANSTVO REČI: Teme od ratne luke Kumbor do Nikole Tesle

V.V.

25. 07. 2024. u 14:46

Teku dobro posećeni programi na hercegnovskom sajmu Trg od knjige na kome je predstavljena fotomonografija „Ratna luka Kumbor“ Siniše Lukovića, a Fondacija Nikola Tesla iz Filadelfije priredila je predavanje na temu „Nikola Tesla u literaturi“.

НА ТРГУ ОД КЊИГЕ СЛАВЕ ДОСТОЈАНСТВО РЕЧИ: Теме од ратне луке Кумбор до Николе Тесле

fOTO:RTHN

„Ratna luka Kumbor“ je knjiga nastala po ideji književnika Nikole Malovića i Džejmsa Vilsona iz firme „Azmont“ koji je videvši druge Lukovićeve tekstove izrazio želju da neko napiše istorijat tog prostora na kojem je izgrađen kompleks Portonovi, objasnio je Siniša Luković. Knjiga je ipak objavljena zahvaljujući angažovanju Nikole Malovića a deo je zavičajne baštine  Herceg Novog, jer govori o istorijatu jednog dela hercegnovske rivijere koji je bio vrlo interesantan i vrlo značajan i u svetskim okvirima. U uvodnom delu pobrojano je sve što se desilo i šta se sve promenilo  na tom području od petoga veka pre nove ere, od prisustva prvih tragova Ilira do današnjeg dana,objasnio je Luković.

Osim autora o knjizi je na promociji govorio književnik i izdavač Nikola Malović prema čijoj oceni je ova knjiga više od hronologije Ratne luke Kumbor, priča s tri tačke na kraju, puna neobičnih aktera u kojoj u jednom trenutku vidimo i kako iz baze Kumbor poleće  jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević...

fOTO:RTHN

 

Predavanje „Nikola Tesla u literaturi“ priredila je Fondacija Nikola Tesla u Filadelfiji. Član Upravnog odbora Fondacije Predrag Karasović kazao je da pokušavaju  da predstave svetu šta je to Tesla radio, a šta je ono što je usvojio iz svog naroda, kao dete iz svešteničke porodice.

– Tesla je po nama primer jednog visokog moralnog lika u našem narodu, ami predstavljamo sve ono za šta je on zaslužan…i zaključili smo da bi kroz kulturu lakše približili tu celu priču i našem ali i svim ostalim narodima koji žele da je čuju.

Tesla je sve što je pronalazio besplatno davao čovječanstvu, kazao je Karasović i podsetio da je zbog toga imao sukobe u Americi. Problem komercijalizacije rešavao je govoreći: „ja sam to dobio od neke energije tamo daleko, tako da ja želim da to besplatno dam čovečanstvu“. I u Fondaciji su svi volonteri,istakao je Karasović.

Novinarka i književnica Rada Komazel rekla je  da otkad zna za sebe, zna i za Nikolu Teslu,od prvih novinarskih dana piše o njemu, posećuje njegovo rodno mesto Smiljane i grob njegovih roditelja, a objavljuje“emotivne reportaže“ za koje je dobila tri nagrade Naučne fondacije Nikola Tesla iz Filadelfije. Na njen predlog je podignuta bista Nikole Tesle u Gračanici čiji je autor Svetomir Arsić Basara. O Tesli su govorili i Maja Cvetković Sotirov i Vjera Mujović.

Na Trgu od knjige do 28. jula slede promocije knjige „Dok prelaziš rijeku“  Zorana Ferića, „Ruka u  vatri“  Staše Bajac, „Sinajski testament“  Vanje Bulića, zatim omaž Goranu Petroviću i program naslovljen „Medijska pismenost i kritičko mišljenje“ o čemu će govoriti Violeta Kecman, Vuk Vuković i Zoran Hamović, glavni urednik IK Klio.

Na zatvaranju Sajma, 28. jula, biće dodeljene plakete za izdavački poduhvat godine, najlepšu knjigu, najbolju ediciju i najlepšu dečiju knjigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener