"STRADALI SU SAMO ZATO ŠTO SU SRBI" Patrijarh srpski Porfirije na obeležavanju 80 godina genocida u Velici kod Plava (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

28. 07. 2024. u 14:37

"NAŠ zakon jeste jevanđelje Hristovo, zato smo i narod slobode. Slobodarski narod. Jesmo i narod mira, narod otvoren koji bez kompleksa kad god zna koje i šta je, kad god je svestan sebe stupa u nomralno ljudsko opštenje sa svima koji su drugi i drugačiji. Mi kao narod, Hristov, sve što želimo sebi, želimo i drugima".

СТРАДАЛИ СУ САМО ЗАТО ШТО СУ СРБИ Патријарх српски Порфирије на обележавању 80 година геноцида у Велици код Плава (ФОТО)

Foto: M.Sekulović

"I sve što ne želimo sebi ne želimo nikom drugom. Evo, zato smo ovde sabrani, toga smo potpuno svesni jer iako postoje političke geografske granice mi smo podno Pećke patrijaršije... Našim venama teče krv koju pokreće Pećka patrijaršija. Onda kada smo to što jesmo, kada znamo ko smo, onda smo svetosavci, onda smo Hristovi, ali možemo biti i u zajednici ljubavi, međusobnog poštovanja i razumevanja sa svim i svakim. Kad nismo to, onda nismo ništa..."

Foto: M.Sekulović

Ovako je danas besedio patrijarh srpski Porfirije, u Velici, podno Čakoro, u opštini Plav, mestu gde su na današnji dan genocid počinili, kako je to pre dve godine ocenila Skupština Crne Gore, za samo dva sata, nacisti iz nemačkih divizija Princ Eugen i Skenderbeg, uz pomoć vulnetara sa Kosmeta i muslimanske milicije iz Plava, Gusinja i sa područja Bihora.

- Evo nas  ovde u ovom živopisnom prostoru, na jednom kamičku mozaika golgote i golgota našeg naroda. Jer gde da smo god bili, gotovo svako brdo je svojevrsni krst i golgota našeg narod, ali i lepote Svevišnjega. Onih kojih svet ne beše dostojan najpre svetomučenici Kirik i Julitia kojima je posvećen ovaj hram a potom mučenici gornjopolimski i veički, sabraše nas danas na službu Božju. Znamo svi da licem na današnji ddan 1944. godine, ovde i oklnim selima i zaseocima izvršen je nebivali zločin nad našim golorukim, nedužnim narodom, starcima, ženama i decom. Za samo dva sata krvnik i sabrat mu po handžaru kako je naknadno utvrđeno, poklali su i pobili na razne monstruozne načine i spalili 564 lica, pri čemu ovaj broj nije konačan. Od toga 174 deteta, od 15 godina pa naviše. U tom besomučnom piru 11 dece izvadili su majkama iz utroba. Do tad ovaj čudesni predeo koji je bio ispunjen pesmom dečjom grajom i životom, postao je avet i muk. Preobratio se u grobnu tišinu. Zbog njih smo se sabrali danas braćo i sestre, narode Božji, zbog svojih duša smo došli, zbog svojih naraštaja smo se okupili ovde. Da u svom srcu, umu i krvotoku, zanovimo sećanje na svete velikomučenike, koji su promislom Božijim slika ovdašnjeg stradanja nedužne dece i majke i bespomoćnih staraca, krivih samo zato što su bili pravoslavni, i smo zato što su bili Srbi! Sabrali smo se da se Bogu pomolimo i ne da nekome sudimo i ne daj Bože mi osuđujemo. Nevini stradalnici su neprijemčivi za zlo i oni su nezalazne zvezde duhovnog neba, a zločinci, egzekutori oni su u sami sebi presudili da završe i na smetlištu istorije i u tami nečoveštva - ustvrdio je patrijarh Porfirije, koji je sa velikim brojem arhijereja SPC, među kojima su bili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, služio svetu arhijerejsku liturgiju pred crkvom Svetih Kirika i Julite.

Nekoliko hiljada građana okupilo se na obeležavanju genocida, među njima predstavnici vlada Crne Gore i Srbije, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predstavnici Vojske Crne Gore i Vojske Srbije... 

VENAC

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić položio je danas venac povodom obilježavanja 80 godina od stradanja u Velici i Gornjepolimskom kraju, odajući na taj način počast žrtvama, ističući da je neophodno da čuvamo sećanje na naše pretke koji su nevino izgubili svoje živote u brojnim ratovima koji su definisali našu istoriju.

Mandić je dodao da kulturom sećanja stvaramo čvrst temelj na kojem ćemo graditi bolju i sigurniju budućnost Crne Gore.

Predsednik Mandić je jutros učestvovao u svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije sa brojnim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

M. SEKULIVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama