BOLJI ŽIVOT OD OKTOBRA: Premijer obećao da će Crna Gora biti u vrhu pet evropskih zemalja, ali to očekuje za dvadeset godina

I. D. S.

31. 07. 2024. u 06:15

PREMIJER Milojko Spajić branio je juče pred poslanicima plan povećanja zarada i penzija, takozvani program Evropa sad.

БОЉИ ЖИВОТ ОД ОКТОБРА: Премијер обећао да ће Црна Гора бити у врху пет европских земаља, али то очекује за двадесет година

Skupština CG/printskrin

Ne brinu ga moguća rupa u budžetu i inflacija, već  tvrdi da Crna Gora ide ka najrazvijenim državama Evrope, te da će za 20 godina biti među top pet država na kontinentu. Ipak, opozicija i dalje kritikuje finasijsku reformu, tvrdeći, između ostalog, da su građani prevareni, a da su cene sa samom najavom povišica, počele da rastu.

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet Skupštine Crne Gore održao je juče kontrolno saslušanje premijera Spajića i minsistra finasija Novicu Vukovića povodom nedavno predtsavljene Fiskalne strategije. Braneći plan Spajić je naveo da se program sastoji iz tri najvažnije promene povećanje minimalne zarade na 600 za srednjokolce i 800 evra za one sa visokim obrazovanjem, što je više nego u velikom broju evropskih zemalja.

-To nam govori o jednom neverovatnom civilizacijskom iskoraku koji ćemo napraviti u oktobru kada će građani moći dostojastveno da žive. Smanjenjem opterećenja na rad će se omogućiti poslodavcima da imaju najkonkurentnije uslove u Evropi. Želimo puno zaposlenje, visoke zarade za radnike i niske troškove za poslodavce i da im omogućimo da budu što konkurentniji. Ovo je podsticaj za privredu i preduzetnike da što hrabrije ulaze u investicije i zapošljavaju ljude - poručio je Spajić.

Istakao je da je za naredne tri godine predviđen suficit u tekućem budžetu. Ponovio je i da će prosečna zarada u oktobru biti 1.000 odsto, dok će radnici u svim sektorima, kako dodaje dobiti veće plate.

-Tek ćemo postići mnogo više, kada uđemo u EU. Prvo ćemo da dostignemo prosek EU, a onda ćemo da budemo i iznad proseka EU i ubijeđen sam, za 20-ak godina Crna Gora će da bude u top pet najravijenijih evropskih država – optimističan je premijer.

Ipak, opozicija nije uverena da građane čeka blagostanje kakvo obećavaju u Vladi. Tvrde i da je Fiskalna strategija znatno različita od onoga što se obećavalo, te da je reč o prevari građana.

-Obećanje je bilo da će minimalna plata biti 700 evra, a ona je 600 evra. Takođe, 800 evra minimalne zarade najavljene za visokoškolce neće primati svi koji su visoko obrazovani, već samo oni koji su osigurani na to radno mesto. Radno veme od sedam sati više ne pominje, a kalkulator Evrope sad koji je pokazivao rast svih zarada od 25 odsto, više ne postoji. Morate da shvatite da kad nešto javno izgovorite snosite odgvornost za to – poručio je premijeru poslanik GP URA Miloš Konatar.

Ne zanima ih stav EK i SB

PREMA rečima ministra finasija, Fiskalna strategija je na javnoj raspravi do 7. avgusta, te će mišljenje na taj dokument dati Centralna banka Crne Gore. Kada je reč o međunarodnim institucijama, Evropskoj komisiji i Svetskoj banci, Vuković navodi da nisu tražili njihovo mišljenje, ali i da nisu u obavezi da to čine.

-Crna Gora je suverena država i samostalne donosi odluke o svim pitanjima, pa i o ekonomskoj politici. Fiskalnom strategijom detaljno će se baviti CBCG i dati svoje mišljenje – poručio je ministar finasija.

Da „benefite“ povišica građani već mogu da osete, poručio je Mihailo Anđušić ispred DPS-a, tvrdeći da su nakon same najave povećanja plata, cene počele da rastu. Tvrdi da su u prodavnicama evropskih metropola cene niže nego u Cnoj Gori, te da je inflacija u Crnoj Gori najveća u regionu.

-Odmah nakon prezentacije Fiskalne strategije videli smo najave poskupljenja. Več je poskupelo ulje i danas ono u Crnoj gori košta najmanja 1,6 evra, dok u Hrvatskoj ono može da se kupi i za 89 centi. Najvaljuje se poskupljenje kafe i još mnogih proizvoda. Inflacija već pojela povećanja plata iz programa Evropa sad 1, a to će biti slučaj i ovoga puta. Uveliko ćemo mi doći do onog procenta PDV od 30 odsto – kazao je Anđurić.

Tvrdi da je Fiskalna strategija neozbiljno urađena, te da je taj važan dokument prekrojen za nekoliko dana pred njeno prezentovanje iz političkih razloga.

Predstavnici Vlade tvrde i da će se realizovati sva obećanja data pred parlamentarne izbore, a među njima ono o kraćem radnom vremenu, prosečnoj penziji, ali napominju i da nisu zaboravili korisnike srazmernih penzionera, te da će i oni imati minimalan iznos od 450 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića