MANDIĆ ZAUSTAVIO "PREMIJERSKI SAT": Niz od tri vezana "saslušanja" Spajića prekinut zbog nepoštovanja Skupštine

V. KADIĆ

30. 07. 2024. u 22:49

PREMIJERSKI sat danas nije održan. Predsednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić spasao je predsednika Vlade, Milojka Spajića od današnjeg trećeg "saslušanja".

МАНДИЋ ЗАУСТАВИО ПРЕМИЈЕРСКИ САТ: Низ од три везана саслушања Спајића  прекинут због непоштовања Скупштине

Skupština CG

 Posle ispitivanja u "gluvoj sobi", zajedno sa ministrom policije Danilom Šaranovićem, o imenovanju v. d. direktora Uprave policije i posledicama po sistem bezbednosti i odgovaranja na pitanja Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, zajedno sa ministrom Novicom Vukovićem na temu sprovođenja programa "Evropa sad 2", trebalo je da ga pitanjima "rešetaju" poslanici. Predviđeno je da tema ovog "saslušanja" budu razrešenja Andrije Mandića, Alekse Bečića i Milana Kneževića nakon što ih je Hrvatska proglasila nepoželjnim osobama. Nastavak rada Skupštine planiran je za sutra.

Šef parlamenta više od jednog sata slao je poruke predsedniku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Mirsadu Nurkoviću (BS) i članovima da dođu u plenarnu salu gde je trebalo da se održi "premijerski sat". To se nije dogodilo. Mandić je zbog toga odlučio da ne bude održan najavljeni premijerski sat.

Fotelja pod partijskom kontrolom

PREDSEDNIK Odbora za bezbednost i odbranu Miodrag Laković (PES) kazao je nakon saslušanja da je rasprava bila zanimljiva, ali da ne može govoriti o detaljima s obzirom na to da je bila zatvorena za javnost. Poslanik DPS Danijel Živković rekao je da više činjenica potvrđuje haotično stanje u bezbednosnom sektoru.

- Tri protekle vlade su tri puta nezakonito smenjivale direktora Uprave policije dok je Upravni sud isto toliko puta poništavao ta rešenja. Radi se o Zoranu Brđaninu. Stanje u ANB je takvo da izveštaj o radu Agencije nije prošao Odbor za odbranu i bezbednost. Danas imamo situaciju u kojoj parlamentarna većina ne veruje dvojici ključnih ljudi u bezbednosnom sektoru. Ne veruju ni direktoru UP ni direktoru ANB. Svedočili smo sukobu Pokreta "Evropa sad" i Demokrata sa ciljem da se funkcija direktora policije stavi pod partijsku kontrolu.

Poslanici DPS i URA Nikola Janović i Filip Adžić napustili su sednicu Odbora za bezbednost i odbranu u "gluvoj sobi", jer je sednica bila zatvorena za javnost.

- Ako mislite da ću dozvoliti Odboru da bude važniji od plenuma, neću! Ovo što se danas desilo je veliki skandal. Danas je građani trebalo da gledaju poslanike kako postavljaju pitanja premijeru, ali se sve to pretvorilo u samoreklamerstvo nekih poslanika. Čuvajući značaj ovog parlamenta, odlučujem da je današnji rad završen - kazao je Mandić.

Predsednik Vlade Spajić kazao je da će odgovori na poslanička pitanja, na koja je trebalo da odgovara, biti objavljeni na internetu.

- Opozicija je imala plan i htela da opstruira premijerski sat. Građani neće biti uskraćeni, objavićemo sve odgovore onlajn - rekao je Spajić, dodajući da su bili prinućeni on i njegov tim da se vrate na odbor i odgovore na postavljena pitanja. - Razumem gospodina Mandića. Novi termin premijerskog sata neće biti naknadno zakazan jer imamo obaveze prema Svetskoj banci.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović pitala je predsednika Skupštine da li će pokrenuti proceduru razrešenja šefa Odbora za ekonomiju kao najodgovornijeg.

- Naravno da ćemo u okviru parlamentarne većine želeti da se ispoštuje sve ono što piše u poslovniku i da bude u skladu sa njim i dogovorom na kolegijumu biran predstavnik onih kojima pripada taj odbor da bude predsedavajući. Dobili ste odgovor - kazao je Mandić.

Spajić neće razrešiti Mandića i Bečića

SPAJIĆ je odgovorio na pitanje poslanika DPS Nikole Rakočevića, da li misli da njegova koalicija u Skupštini Crne Gore i Vlada, koja u svom sastavu ima članove koji se nalaze na listi nepoželjnih osoba u Hrvatskoj, mogu uvesti zemlju u EU. I da li će pokrenuti inicijativu za razrešenje predsednika Skupštine Crne Gore Mandića, a istovremeno da li će kao premijer pokrenuti inicijativu za smenu potpredsednika Vlade Crne Gore Aleksu Bečića.

- Da budem veoma precizan, ne samo da mislim da koalicija koju predvodim može uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju, već sam u to sasvim siguran. O predlozima za razrešenje nisam ni razmišljao - istakao je Spajić.

Poslanik DPS Andrija Nikolić rekao je da je na sceni politička predstava.

- U pitanju je cirkus, jer se premijer vratio nakon pet dana turističkog putovanja o trošku građana. A znamo da procedure kontroliše većina - dodao je Nikolić.

Dok je Ana Novaković Đurović (URA) istakla da je netačna priča da opozicija i opozicioni poslanici opstruiraju rad odbora, odnosno premijerskog sata.

- Prvo da podsetim građanke i građane da su se danas dve sednice odbora - Odbor za bezbednost i odbranu i Odbor za ekonomiju - održali nakon nekoliko meseci. Zato što je premijer Spajić sa svojim saradnicima tek nakon nekoliko meseci odlučio da dođe i prisustvuje - rekla je Ana Novaković Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!