ZVERINJAK ODE, DOLAZI "SUNCE": U Nikšiću niče savremeno naselje na mestu koje je bilo kulisa za filmove jeze

V. KADIĆ

05. 08. 2024. u 10:40

RADNIČKE udžerice čije krovove pokrivaju limeni i od slame napravljeni krovovi, smešteni u predvorju nikšićke Železare, posle više decenija uskoro bi trebalo da odu u sećanje. Naselje Zverinjak, poprište žestokih tuča mišićavih momaka, mesto gde su svojevremeno cvetali prostitucija i šverc narkotika, oružja, duvana i druge robe, trebalo bi da zamene moderne višespratnice, saobraćajnice, tržni centri, parkovi, vrtići.

ЗВЕРИЊАК ОДЕ, ДОЛАЗИ СУНЦЕ:  У Никшићу ниче савремено насеље на месту које је било кулиса за филмове језе

V.K.

Još u ovom kraju živi priča da je nekada davno na prašnjavoj zemlji dolutala konobarica iz Srbije oko koje su igrala "krvava kola". Letele su flaše i čaše, stolice i ostali inventar između suprotstavljenih grupa koji su na različte načine iskazivali simpatije prema prestravljenoj kelnerici.

Kada se jednom prilikom desila masovna tuča i kada se više nije znalo ko koga bije, a "torcida" se čak prenela i na susedno Železarino naselje Trudbenik, ova je uspaničena izletela iz kafane tržeći spas. Slučajno je naišao jedan čovek, uhvatio je čvrsto rukama i pitao o čemu se radi, a ona je odgovorila drhteći: "Tuča kakvu još nisam videla u životu. Ovo nisu ljudi, to su zveri! Ja odavde bežim!" Nešto kasnije naselje je ponelo ime Zverinjak.

Krov za mlade

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je izložbu idejnih rešenja projekta "Sunčani grad" u Nikšiću:-Ovo je prilika da se reši stambeno pitanje brojnih građana Nikšića, prvenstveno mladih ljudi i nezaposlenost svede na najmanju moguću meru, kazao je Mandić.

Upravo na tom prostoru legendarni reditelj Živko Nikolić snimio je kultni film "U ime naroda". Znao je Živko ćudi naroda kraj čijih sklepanih baraka je kao dete igrao lopte, posmatrao tuče i pratio život onih čija je sudbina je bila vezana za hale Železare.

U međuvremenu galama u Zverinjaku je utihnula, fabrika više nije što je bila, Zverinjak se dobrim delom ispraznio, uspomene zarasle u korov. Tek ovih dana probudila ih je najava nadležnih u Nikšiću i Elektroprivredi Crne Gore da će na ovom prostoru nići stambeno-poslovni kompleks "Sunčani grad"!

Autorski tim, koga čine Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović, nedavno je osvojio prvu nagradu (vrednu 50.000 evra) za idejno-arhitektonsko rešenje kompleksa koji će se graditi na lokaciji u blizini Železare. Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da se godinama tražio način da se uradi prostor oko fabrike i da "nešto što se sada zove Zverinjak, možemo da pretvorimo u Sunčani grad".

Divlja gradnja

SVOJ životni vek u naselju Zverinjak pored Železare provodi sveštenik Miodrag Todorović.

- Železara je počela da se gradi 1952.godine. U blizini fabrike, za radnike, angažovane na izgradnji, pravljene su barake od čvrstog materijala. Kada se Železara izgradila radnici su napuštali barake i ovo naselje se polako pretvaralo u stambene jedinice. Sedamdesetih i osamdesetih godina u ovom naselju počinje divlja gradnja, nagla ekspanzija dizanja šupa, ostava i drugih pomoćnih objekata, uglavnom sklepanih od kartona i drveta - podseća Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije