CRNOGORSKI MEDIJI: Pretresena ćelija Katnića u Spužu zbog navodnog prisluškivanja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 17:38

NEKADAŠNjI specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić, koji se nalazi u pritvoru u Spužu, prijavio je nadležnima da se njegova zatvorska ćelija navodno prisluškuje, zbog čega je osnovni državni tužilac obavio uviđaj.

ЦРНОГОРСКИ МЕДИЈИ: Претресена ћелија Катнића у Спужу због наводног прислушкивања

Milivoje Katnić, Foto Arhiva

Podgoričkim Vijestima su to potvrdili iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kojim rukovodi Duško Milanović, pojašnjavajući da je taj posao odrađen nakon što su inicirali naredbu za pretres od nadležnog suda.

-Obaveštavam Vas da je po prijavi M. K. formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i da je dežurni državni tužilac, nakon što je inicirao naredbu za pretres od nadležnog suda, obavio uviđaj prostorije - ćelije u Istražnom zatvoru UIKS-a, u kojoj boravi pritvoreno lice M. K., a uviđaju je prisustvovao i sudski veštak informaciono-tehničke struke, dok su pretres ćelije izvršili ovlašćeni policijski službenici Odeljenja bezbednosti Danilovgrad, odgovoreno je Vijestima iz tog tužilaštva.

Objasnili su i da su prilikom uviđaja izuzeti tragovi i predmet koji će biti veštačeni, ne konkretizujući i o čemu se radi.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, tokom uviđaja skidana je i rasveta u ćeliji, jer je Katnić insistirao da bi uređaj za prisluškivanje mogao biti postavljen u sijaličnom grlu.

Isti izvor lista tvrdi da je bivši šef Specijalnog tužilaštva negodovao i što se tim slučajem bavi Osnovno umesto Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Nakon promene tridesetogodišnje vlasti DPS-a, u nekadašnjem Katnićevom kabinetu 2021. godine pronađen je uređaj za prisluškivanje, zbog čega je uhapšen pa optužen nekadašnji šef tajne policije Dejan Peruničić, podseća podgorički dnevnik.

Iz više nezvaničnih izvora, Vijestima je tada potvrđeno da je “bubica” postavljena 2017. godine, dok su se u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva obavljane određene popravke...

Katnić je tada novinarima kazao da indicije govore da je ta nezakonitost učinjena iz Agencije za nacionalnu bezbednost, a ovim slučajem se bavio i Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Crne Gore.

Katnić i nekadašnji pomoćnik direktora policije za borbu protiv kriminala Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila, zbog navodnog pomaganja pripadnicima kavačkog kriminalnog klana.

U spisima SDT-a konstatuje se da su bivši bezbednjak i nekadašnji tužilac samo formalno preduzimali akcije ekipe kojom rukovodi Radoje Zvicer.

Objašnjava se da je Katnić znao šifre pod kojima vođe te zločinačke organizacije pišu na Skaj aplikaciji, ali da nije preduzeo ništa da ih procesuira.

Naprotiv, navodi se, on se saglasio sa stavom svog tada podređenog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv jednog od kavčana Duška Roganovića, čime je pomogao i Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Radoju Živkoviću i drugima.

U dokumentima piše i da je Katnić obmanjivao javnost da su optuženi kriminalci iz Beograda Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru ušli na zahtev Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mere i radnje, dok je Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtev Zvicera.

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)