DO ZUBARA SAMO U PODGORICI: Roditelji dece sa smetnjama u razvoju u nezavidnoj situaciji

V.K.

08. 08. 2024. u 13:01

PODGORICA je postala jedini grad u Crnoj Gori u kojoj deca sa smetnjama u razvoju mogu dobiti stomatološke usluge! Pre nekoliko dana u glavnom gradu konačno su im otvorena vrata ordinacija. Nažalost, njihovim vršnjacima u drugim sredinama to još nije omogućeno.

ДО ЗУБАРА САМО У ПОДГОРИЦИ:  Родитељи деце са сметњама у развоју у незавидној ситуацији

V.K.

Zbog ovog problema na sednici skupštinskog odbora za zdravstvo poslanik Ujedinjene Crne Gore dr Vladimir Dobričanin najavio je da će inicirati konsultativno saslušanje nadležnih zato što su deci uskraćene te vrste usluge. On je izneo podatak da 43 dece čeka na tu proceduru u Kliničkom centru Crne Gore.

- To je nedopustivo. Roditelji ove dece su u nezavidnoj situaciji koja ih ponekad ostavlja u beznadežnu poziciju, jer često stomatološka patologija zahteva urgentno zbrinjavanje. Kada još imate u vidu da su ovo deca sa problemima sa kojima žive i oni i njihove porodice, onda ne mogu da zamislim kroz šta sve prolaze - kazao je Dobričanin.

Deca sa smetnjama u razvoju su najosetljivija populacija, a stomatološka zdravstvena zaštita im se obavlja isključivo u totalnoj anesteziji, saopštili su iz KCCG. Na ove usluge deca čekaju čak i po nekoliko meseci. Ministarstvo zdravlja je najavilo skraćenje lista čekanja, ali i stvaranje mogućnosti da se deca leče i u drugim gradovima.

Goran Laković iz Udruženja "Niste sami", koje okuplja roditelje dece sa teškoćama u razvoju, uglavnom sa autizmom, kaže da 99 odsto slučajeva je potrebno dati totalnu anesteziju. Da bi dete dobilo anesteziju ono mora da bude u potpunosti zdravo, što je teško izvodljivo, zbog promene klime, naročito zimi ako dete dođe sa severa Crne Gore u Podgoricu.

Problem apsolutno rešiv

OVAJ problem je apsolutno rešiv jer postoje prostor, kadar i oprema u svim značajnim bolnicama u Crnoj Gori, smatra dr Vladimir Dobričanin.

- Svaka bolnica u Crnoj Gori, odnosno svaki grad, ima određeni broj stomatologa kao i anesteziologa koji su potrebni za zbrinjavanje ove dece - poručuje Dobričanin.

Roditelji su ranije organizovali proteste ispred Skupštine Crne Gore, Vlade, zgrade Predsedništva, Opštine Podgorica, ostavljajući balone sa porukom: "Počnite da radite svoj posao".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!