KANADER JEDINO REŠENJE: Crnogorska vlada najavila kupovinu letelica za gašenje vatre u letnjim mesecima

V.K.

08. 08. 2024. u 05:00

VIŠEGODIŠNjI problem Crne Gore u letnjim mesecima kada haraju požari ne bi trebalo u budućnosti da mnogo brine nadležne u državi. Jer, premijer Milojko Spajić je najavio kupovinu kanadera koji će ovaj problem rešiti "jednom za svagda"!

КАНАДЕР ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ: Црногорска влада најавила куповину летелица за гашење ватре у летњим месецима

Služba zaštite i spasavanja Podgorica

- Kanader ili slični modeli najefikasnije su sredstvo za gašenje požara i zato se kupuju kako bi rešili problem jednom za svagda, a ne svako leto analize i na kraju nema ni pomaka ni rešenja - poručio je Spajić, dodajući da se nakon najave kupovine letelica otvorilo nekoliko pitanja. - Vlada će iznaći modalitet plaćanja iz budžeta koji će biti održiv. "Er traktori" se popravljaju ali nisu dovoljni za ono što se svakog leta dešava u Crnoj Gori.

Kada je u pitanju voda za gašenje, Spajić podseća da pored Skadarskog jezera postoje i druge opcije slatke vode potpuno ekološki održive.

- Iako je formiranje dobrovoljačkih brigada dobrodošlo, moramo imati u vidu da je ovo visokorizičan posao za obučen kadar, kao i da je većina požara u nepristupačnim predelima o čemu posebno moramo voditi računa - naveo je Spajić.

Na izjavu premijera osvrnuo se admiral u penziji Dragan Samardžić, upozorivši da jedan kanader ne rešava, već usložnjava problem.

NATO ne priskače u pomoć

DOBRISLAV Bajović kaže da je čudno da Crna Gora kao članica NATO nema pomoći u tehnici u saniranju velikih požara koji ovih dana besne na širem prostoru države.

- Ništa nisu pomogli, a izdvajamo svake godine više od dva odsto BDP-a za odbranu. Nadali smo se pomoći moćnih zemalja članica Alijanse, ali, kao što vidimo, od toga, bar za sada, nema ništa - ističe Bajović.

- Dva su preskupa za Crnu Goru. Optimalno rešenje je nabavka još tri-četiri multifunkcionalna helikoptera, koji će imati sposobnost gašenja požara. I naravno, sve kapacitete objediniti u okviru Vojske CG - naveo je Samardžić.

Poručio je da prvo i najvažnije što treba uraditi jeste da se ukine Helikopterska jedinica u MUP-u i kapaciteti objedine u okviru vazduhoplovstva VCG.

- Godinama se ponavljaju iste greške i sve zaboravlja kad se završi sezona. Kupovina "er traktora" je bila velika greška i odluka jednog čoveka. Ponoviću stav koji odavno zagovaram, ali sujeta u MUP-u uvek nadvlada - kaže Samardžić.

Stručno lice u zaštiti životne sredine pukovnik u penziji Dobrislav Bajović takođe smatra da se helikopterska jedinica mora izmestiti iz MUP-a i objediniti u okviru Vazduhoplovnih snaga VCG.

Lokalizovan požar u Paštrovićima

POŽAR na Paštrovskoj gori, koji je preksinoć buktao duž magistrale na ovom području je lokalizovan! Ovo je nakon apokaliptičnih scena u Paštrovićima, na Budvanskoj rivijeri, izjavio načelnik Službe zaštite i spasavanja Budve Dragan Božović, čija je izjava da je požar pod kontrolom, donela smirenje kod stanovnika i turista u ovom delu primorja.

- Naši ljudi su na terenu i dežuraju ne dozvoljavajući plamenu da se približi kućama i manastirima - kaže Božović.

- Održavanje tih letelica za MUP je bio veliki izdatak. Država bi morala da kupi dva helikoptera opšte namene kojima bi raspolagala vojska, a oni odgovarali potrebama gašenja požara i transporta ugroženih. Svake godine slušamo istu priču i kada prođe opasnost od požara nastavljamo sa starom praksom. Nabavka kanadera je izuzetno skupa za budžet naše države, jer uz njega ide i druga oprema koju treba održavati cele godine. Treba inicirati regionalnu saradnju sa BiH, Srbijom i Hrvatskom, formirati koordinacioni tim koji će da pruža pomoć svuda gde je potrebno - kaže Bajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!