UČITELJ I SAVEST NAŠE CRKVE I NARODA: U Nikšiću izašla knjiga protojereja Predraga Šćepanovića o Svetom Justinu i srpskoj porodičnoj zadruzi

V. KADIĆ

18. 08. 2024. u 20:00

OVIH dana u izdanju Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića u biblioteci Monografije, izašla je iz štampe knjiga protojereja Predraga Šćepanovića, arhijerejskog namesnika podgoričko-danilovgradskog, koja nosi naslov "Biblijske osnove sabornosti po Svetom Avi Justinu i njihov uticaj na srpsku porodičnu zadrugu".

УЧИТЕЉ И САВЕСТ НАШЕ ЦРКВЕ И НАРОДА: У Никшићу изашла књига протојереја Предрага Шћепановића о Светом Јустину и српској породичној задрузи

Privatna arhiva

Knjiga je izašla u godini jubileja - prati 130. godišnjicu rođenja i 45. godišnjicu blaženog predstavljanja, 14 godina zvaničnog crkvenog sabornog proslavljanja i deset godina od obretenja svetih moštiju prepodobnog Justina Ćelijskog, i kada je izvršeno vađenje iz groba, umivanje, polaganje u novi kovčeg i prenošenje njegovih svetih moštiju u njegovu zadužbinu, trobrodni hram u manastiru Ćelije.

Autor je knjigu posvetio blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju, umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, igumaniji manastira Svete Ćelije kod Valjeva mati Glikeriji, učenicima Svetog Ave Justina, kao i svim justinovcima koji su sve ove godine dolazili u manastir Svete Ćelije kod oca Justina i nadahnjivali se ljubavlju i naukom ovog Božijeg čoveka.

Profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore Aleksandar Vujović kaže da je knjiga podeljena na dva dela. U prvom je obrađeno pitanje sabornosti po učenju Svetog oca Justina Novog, kao centralno pitanje u pravoslavlju. U drugom delu knjige obuhvaćena je tema Srpske porodične zadruge, njen postanak, istorijski razvoj i sabornost kao duhovnoj vodilji, koja je u naše vreme pred ozbiljnim izazovima.

- Polazno stanovište rada je od samog pojma Crkve, koji znači sabor, i u njemu je ukazano da je osnova sabornosti Pravoslavne crkve u Bogočoveku Hristu. Takođe u prvom delu rada autor je izneo osnovne teze Justinovog učenja o sabornosti kao načinu postojanja u budućem veku. Nikejsko-carigradski simbol vere i vera u "jednu svetu, sabornu i apostolsku crkvu" biće polazna osnova - kaže Vujović. - U drugom delu knjige je deo u kojem autor analizira zanimljivu i do sad neistraženu temu, srpske porodične zadruge sagledane iz pravoslavne perspektive, i blagodatnog života u crkvi. Pored teološko-ekonomskog aspekta problema porodične zadruge, u knjizi su uneti i obrađeni sadržaji iz srpske književnosti, koja se bavila uticajem vere u Boga i odnosa u srpskoj porodici u delima znamenitih srpskih realista (Lazarevića, Glišića, Veselinovića i dr.), kao i sadržaji iz narodne književnosti.

Sveštenik Predrag Šćepanović daje odgovor zašto danas nema te sabornosti i nema skladnih porodičnih zadruga i zajedničkog života u srpskom narodu.

- Cilj i poruka knjige je pokušaj da se daju odgovori koji su to duhovno-ideološki izazovi (na prvom mestu socijalizam, kapitalizam, individualizam, sekularizam) uticali na sabornu svest srpskog naroda i porodice i uspeli da je preobrate u individualnu, egoističku. Protojerej Predrag Šćepanović, svojim radom i knjigom, i brojnim predavanjima o prepodobnom Justinu Ćelijskom, koji je mnogo puta bio i ostao učitelj i savest srpske crkve i srpskog naroda, zajedno sa svetim vladikom Nikolajem ohridsko-žičkim i lelićko-zagaračkim, kao duhovni sin i naslednik ovih velikana srpskog roda, upisuje se među one koji sagledavajući ličnost ovog ugodnika Božijeg, ide putem Hristovim, Svetog Save ravnoapostolnog, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog i svetih iz roda našeg - zaključuje Vujović.

 Izdavač knjige je dr Budimir Aleksić, urednik izdanja je dr Nikola Marojević, a recezent dr Radisav Marojević.

Vapaj svetog oca

- Ostaće zapamćeno, prema svedočenju mati Glikerije, da je na jednoj svetoj liturgiji u vreme kada nije bilo nijednog vernika u crkvi, sem ćelijskih sestara, izašao i rekao "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha", zastao, zagrcnuo se od suza nad pustinjom srpskom, progovorio samo "amin", a potom na kolenima molitvom i suzama vapio Gospodu da spase leševe srpske - zapisao je autor knjige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)