U HERCEGNOVSKOM ODELJENJU SUDA ZA PREKRŠAJE: Više prekršajnih manje hitnih postupaka

V.V.

15. 08. 2024. u 13:59

Od početka godine povećan je broja predmeta u kojima se vode prekršajni postupci, a u blagom padu je broj hitnih predmeta u hercegnovskom odeljenju Suda za prekršaje u Budvi. Do 1. jula ukupno su bila 1862 predmeta, informiše sudija Andrija Vojvodić.

У ХЕРЦЕГНОВСКОМ ОДЕЉЕЊУ СУДА ЗА ПРЕКРШАЈЕ: Више прекршајних мање хитних поступака

fOTO: RT HN

– To su predmeti u kojima vodimo prekršajni postupak. Njih je bilo 1361 i 501 predmet u kojem vodimo postupak prinudne naplate novčane kazne. Ukupno je ove godine, do 1. jula primljeno 975 predmeta, od čega 703 u prekršajnim postupcima i 272 u postupcima izvšenja prekršajnih kazni. Povećanje je najviše u predmetima u kojima se vode prekršajni postupci, u odnosu na prethodnu godinu, gde je za isti period bilo 565 predmeta – navodi Vojvodić.

Ove godine je prema njegovim rečima posebna pažnja posvećena zaostalim predmetima, pa je tokom prve polovine godine rešeno 957 predmeta ili 30 odsto više nego za isti period prošle godine.

- Uglavnom se radi o prekršajima iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, zakona o javnom redu i miru, zakona o sprečavanju zloupotrebe droga i o zaštiti od nasilja u porodici – kaže Vojvodić.

On podseća i da osim sankcija osuđenima, Sud za prekršaje izriče i zaštitne mere.

– Izrečeno je ukupno 205 zaštitnih mera zabrane upravljanja motornim vozilom za učinioce težih prekršaja. U prekršajima zakona o zaštiti od nasilja u porodici izrečeno je 14 mera, a 17 prema počiniocima iz drugih oblasti.

Do 1. jula bilo je ukupno 178 predmeta u kojima se hitno postupa, a lani ih je obrađeno 224. Oni se najviše odnose na vožnju pod dejstvom alkohola, narušavanja javnog reda i mira, kršenja zakona o strancima i zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Za prvih šest meseci u hercegnovskom odeljenju ukupno je naplaćeno 132.764 evra novčanih kazni i troškova postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje