HERCEG NOVI PROSLAVLJA SLAVU OSNIVAČA GRADA: Dok ima vere ima i nade i radosti

V.V.

15. 08. 2024. u 15:30

U prisustvu velikog broja građana, predstavnika opština Herceg Novi iTrebinje, ali i drugih gradova, obeležena je slava osnivača Herceg Novog – Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.

ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВЉА СЛАВУ ОСНИВАЧА ГРАДА: Док има вере има и наде и радости

fOTO: RT HN

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolit zahumsko-hercegovački  Dimitrije sa sveštenstvom, a prisustvovali  predsednici opština  Herceg Novi Stevan Katić i Trebinja Mirko Ćurić, konzul Srbije Mićo Rogović i brojni gosti.

–  Nekada je ban Tvrtko Kotromanić, pošto je krunisan za kralja u Mileševi na grobu Sv. Save pre 642 godine, rešio da osnuje ovaj grad i posveti ga Sv. Provmučeniku Stefanu, koji je bio naslednik svetorodne dinastije Nemanjića, a ban Tvrtko poreklom po ženskoj liniji, od Nemanjića. Smatrao je sebe naslednikom velikih  i svetih vladara, iz svetorodne loze Nemanjića. Zbog toga je uzeo Sv. Stefana za zaštinika svoga doma i dinastije i posvetio mu ovaj grad, koji se kasnije nazvao Herceg Novi, podsetio je Mitropolit Joanikije i dodao da su naši srednjovekovni vladari su težili slavi Božijoj, zato „kada se saberemo u slavu Božiju u čast Sv. prvomučenika Sv. Stefana  on će izliti blagoslov Božiji na sve nas…“

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije odlikovao je ordenom Sv. Petra drugog, Lovćenskog Tajnovidca, drugoga stepena Zorana Šabanovića za ljubav prema svetinjama i naročito za uređenje, konaka manastira  prepodobno mučenice Paraskeve na Bunovićima, obrazložio je arhijerejski namesnik Obren Jovanović.

Mitropolit zahumsko-hercegovački  Dimitrije u besjedi je podsjetio da je Hristos, krajeugaoni kamen spasenja ljudskog: a dok imamo vere, ima pokajanja, nade, radosti i optimizma u ovom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva