HODOČAŠĆE DUGO VIŠE OD 400 KILOMETARA: Ovako je petoro putnika krenulo od Novog Sada do Manastira Svetog Luke u Župi (FOTO)

V.K.

17. 08. 2024. u 15:23

PETORICA hodočasnika iz Novog Sada 7. avgusta krenuli su peške do Manastira Svetog Luke u Župi nikšićkoj i danas su došli do grada pod Trebjesom i nastavili put do svetinje.

ХОДОЧАШЋЕ ДУГО ВИШЕ ОД 400 КИЛОМЕТАРА: Овако је петоро путника кренуло од Новог Сада до Манастира Светог Луке у Жупи (ФОТО)

Foto: V. Kadić

Prethodno su se okrepili u Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva Sveti Georgije  gde su ih dočekali članovi Upravnog odbora Petar Rakojević i Miodrag Perović.  Njihov hodočasni put od Fruškogorskog manastira Velika Remeta vodio je do manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj. Cilj je da se prikupe sredstva za oslikavanje freskopisa manastirskog hrama i obnovu ove svetinje. Jedan od njih nije mogao da nastavi svoj put, dok su četvorica Aleksandar Vukašinović, njegov 14-godišnji sin Nikolaj, Saša Perendić i Davorin Tukelić uspešno prevarili oko 400 kilometara.

Na ovo putovanje krenuli su od manastira Velika Remeta u Eparhiji Sremskoj dnevno pprelazeći dnevno oko 40 kilometara. Aleksandar Vukašinović, ispred pravoslavnog Udruženja Sveti Sava iz Novog Sada kaže za "Novosti" da ih je sama istorija župskog manastira podstakla na ovaj poduhvat.

- Mi volimo da dođemo u Župski manastir kod Nikšića i barem dva puta godišnje dođemo da pomognemo svojim fizičkim radom oko nekih uslovno rečeno  muških poslova koje monahinje ne mogu ili ne stižu da urade, kazao je za "Novosti"  Aleksandar.

- Na putu je bilo mnogo izazova. Na neke smo bili spremni, a neke smo nespremni dočekali. Ali, sve smo prevazišli i tu smo, nadomak nikšićke Župe, ako Bog da, za koji sat ćemo i tamo stići tako da sve što je bilo, prošlo je i slava Bogu na hrabrosti koju nam je dao da stignemo. Ponosan sam na svog sina Nikolaja koji je, iako mlad, izrazio želju da se pridruži hodočašću. On isto voli da dođe u Župu, voli manastir i kako je čuo za naš razgovor oko organizacije puta, hteo je da ide. Ja sam se tu dvoumio i lomio da li je spreman ili nije, međutim ispalo je da je i psihički i fizički spremniji od svih nas ostalih.

Četrnaestogodišnji Nikolaj prizaje da put nije bio lak, posebno brdoviti dio Crne Gore.

- Najteži delovi su bili  planine, uzbrdo, nizbrdo i velike vrućine, ističe ovaj hrabri dečak, koji preporučuje vršnjacima da se odluče na slična dela, jer je radost velika i neopisiva, kaže mlađani Vukašinović.

 Dobrovoljni novčani prilozi se mogu uplatiti na žiro račun: 535-0000000001200-68 (Prva banka Crne Gore), primalac je Eparhija budimljansko-nikšićka, a svrha doznake za freskopis Manastira Župa.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!