IZBORI U BUDVI TEK NA JESEN: Predsednik Crne Gore Jakov Milatović zakazao glasanje za 17. novembar

V.K.

19. 08. 2024. u 05:00

IZBORI u Budvi održaće se 17. novembra, objavio je predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

ИЗБОРИ У БУДВИ ТЕК НА ЈЕСЕН: Председник Црне Горе Јаков Милатовић заказао гласање за 17. новембар

V.K.

- Imajući u vidu činjenicu da su izbori za odbornike u Skupštini opštine Budva održani 26. maja 2024. godine, da su konačni rezultati izbora objavljeni 17. juna u "Službenom listu Crne Gore", te da Skupština opštine nije konstituisana u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata stekli su se uslovi da raspišem nove izbore za odbornike u Skupštini opštine Budva. Izbori će se održati 17. novembra ove godine - naveo je Milatović u saopštenju.

Šef poslaničkog kluba Pokret Evropa sad Vasilije Čarapić reagovao je na ovu odluku šefa države ističući da je ovo "evidentan zaokret u odnosu na raniju praksu zakazivanja lokalnih izbora u najkraćem zakonskom roku (60 dana)".

- Tada je najkraći rok pravdan argumentima da građani što pre treba da dobiju legitimnu vlast, da demokratija ne može da čeka. A sada, kada predsednikov favorit nije uspeo da formira vlast, rok od 90 dana deluje oportuno - naveo je Čarapić.

Sada je, navodi on, oportuno da onaj koji je prokockao izborni rezultat ostane na pozicijama vlasti u gradskoj upravi što duže.

- Oportuno je i odložiti formiranje nove vlasti bez predsednikovog favorita do kraja godine kako bi nova vlast imala svega nekoliko dana da usvoji budžet - naveo je Čarapić.

Samo dan ranije odbornici Demokrata povukli su inicijativu za izbor Đorđa Zenovića za predsednika SO Budva i napustili skupštinsko zasedanje, što je značilo kraj nadanjima da bi se mogli izbeći novi izbori. Oni su dva dana pred istek roka za formiranje vlasti, zvanično podneli inicijativu za izbor predsednika SO Budva i predožili svog kandidata, nosioca njihove izborne liste - Zenovića.

Koalicija "Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad" saopštila je da je građanima Budve i Crne Gore postalo jasno o čemu se iza kulisa govorilo mesecima.

- Javnosti je ozvaničena saradnja osovine DPS-SDP i privatno-rođačke grupe građana Nikole Jovanovića. Oni koji su oteli mandate svojoj partiji su otrčali u zagrljaj DPS-SDP listi čiji su šefovi decenijama uništavali Crnu Goru - poručili su iz koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALEN DELON SE GRUDVA U BEOGRADU: Fotografija glumca iz naše prestonice koja je obišla ceo svet