JAKOV ULAZI U NOVU AVANTURU: Šef Crne Gore na korak od "trke" za Podgoricu, već se čuje da bi time prekršio ustav

V.K.

19. 08. 2024. u 16:55

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović najavio je da će da se uključi u predstojeći izborni proces u Podgorici, 29. septembra, a na koji način - znaće se uskoro.

ЈАКОВ УЛАЗИ У НОВУ АВАНТУРУ: Шеф Црне Горе на корак од трке за Подгорицу, већ се чује да би тиме прекршио устав

V.K.

- Podgorica je moj grad. Tu sam rođen. Tu sam odrastao. Tu su mi rođena deca. Tu želim da nastavim da živim. A šta očekujem od izbora? Da Podgorica dobije vlast koja će se na mnogo bolji i efikasniji način nositi sa svakodnevnim problemima građana, jer Podgorica zaslužuje bolje, poručio je Milatović, koji je već jednom učestvovao na lokalnim izborima u gradu na Morači i to 23. oktobrao 2022. kao nosilac liste PES.

Tada su DPS i saveznici osvojili 24 mandata, PES 13, DF 11, Demokrate šest i URA četiri mandata. Mogao je Milatović tada da postane gradonačelnik Podgorice, ali je odlučio da se kandiduje za šefa države i u drugom krugu pobedio je Mila Đukanovića zahvaljujući glasovima uglavnom birača parlamentarne većine. Onda je, početkom ove godine napustio PES, zbog mimoilaženja sa predsednikom pokreta Milojkom Spajićem i upustio se u novu političku avanturu. Sada se sprema za još jednu.

Test

U Podgorici živi oko trećina građana Crne Gore. Zato se izbori u tom gradu smatraju testom političkog raspoloženja na državnom nivou. Pravo glasa ima 145.908 građana.

Izbori u Podgorici su prvi veći test Pokreta za Podgoricu sastavljenog uglavnom od odbeglih članova nekadašnjeg PES, koji ima podršku aktuelnog predsednika Crne Gore.

U međuvremenu se otvorilo pitanje da li aktuelni šef države krši Ustav partijskim mešanjem u lokalne izbore?

Projekat "druge familije"

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da će Milatovićevo uključivanje u interesnu sferu "profiterske druge familije" dovesti do dramatičnog gubitka njegove političke težine.

- Milatović je previše mlad i politički neiskusan da bi znao da je svaki politički projekat druge familije neslavno završen, dok su njihovi favoriti po pravilu izgoreli, zaključuje Vukićević.

- Mešanje predsednika u izbore je osnov za pokretanje postupka za njegovo razrešenje, napisao je advokat Dalibor Kavarić na "Fejsbuku" i podsetio da postupak za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika. - Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsedniku Crne Gore na izjašnjenje. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsedniku Crne Gore, koga parlament može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.

Iz PES su saopštili da se Milatović od predsednika svih građana "transformiše u političku prikolicu Dritana Abazovića i Nebojše Medojevića".

- Ukazujemo da je Milatović potvrdio više puta izrečene stavove PES da je rušenje vlasti u Podgorici prvi korak u pokušaju rušenja Vlade Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima