''DAN'' NEZVANIČNO: Otkriveno ko je slagao da se priprema atentat na Mila Đukanovića

Novosti online

19. 08. 2024. u 14:09

NAKON zvanične informacije da nisu tačni navodi da je pripreman atentat na bivšeg višedecenijskog predsednika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića, ostalo je nejasno ko je i zašto plasirao tu neistinu, piše portal podgoričkog Dana.

ДАН НЕЗВАНИЧНО: Откривено ко је слагао да се припрема атентат на Мила Ђукановића

Foto arhiva


Specijalno državno tužilaštvo hitno je reagovalo da se utvrde svi detalji o prijavljenoj pripremi atentata, a u istrazi su sarađivali i Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbednost. 

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, istražitelji koji su radili na ovom slučaju utvrdili su ko je i zašto plasirao ovu neistinitu informaciju. Naime, kako pouzdano saznajemo, već je sklopljen mozaik od koga je potekla lažna uzbuna i zbog čega. Zbog toga, kako je Danu saopšteno, već u narednim danima može se očekivati zvanično saopštenje nadležne institucije koja je vodila istragu o ovom slučaju.

Vest da je pripreman atentat na Đukanovića objavljena je pošto su iz njegovog kabineta za podgoričke Vijesti potvrdili da je on o tome obavestio nadležne organe. Spekulisalo se da iza svega stoji kriminalna grupa iz jedne susedne zemlje. Izvor informacije, kako je navedeno, bili su određeni međunarodni zvaničnici iz obaveštajne zajednice. Međutim, iz policije su odmah saopštili da njih o tome nisu obavestili ni Đukanović niti bilo ko iz obaveštajne zajednice.

Nakon brojnih istražnih radnji, utvrđeno je da izvor ove informacije nije bio niko iz međunarodne obaveštajne zajednice. Samim tim, kako je ocenjeno, nisu ni tačni navodi da je postojala ovakva opasnost po Đukanovića.

- Podaci dobijeni u okviru međunarodne saradnje Agencije za nacionalnu bezbednost ukazuju da strane obaveštajne službe, odnosno obaveštajna zajednica, nije izvor informacije da se u odnosu na ranijeg predsednika države priprema atentat, kao što je to bilo navedeno u pojedinim medijima, iz čega proizilazi zaključak da nije tačna informacija objavljena u pojedinim medijima ovim povodom. Takođe, ni Uprava policije u okviru međunarodne operativne policijske saradnje nije dobila pomenutu informaciju, odnosno takva informacija nije dostavljena Upravi policije u okviru međunarodne operativne policijske saradnje. S tim u vezi, informacije da se preti bivšem predsedniku Crne Gore nisu tačne - saopštili su početkom meseca iz Uprave policije i ANB-a.

Zbog navoda da je pripreman atentat na Đukanovića, pred Odborom za bezbednost i odbranu obavljeno je kontrolno saslušanje direktora Uprave policije i Agencije za bezbednost, Zorana Brđanina i Borisa Milića. Neki članovi odbora tvrdili su da je odmah po dobijanju informacije o navodnoj pripremi atentata postojala loša komunikacija između ANB-a i UP, što su čelnici tih institucija negirali.

Predsednik pomenutog odbora Miodrag Laković saopštio je nakon sednice da su tokom saslušanja izneti tajni podaci zahvaljujući kojima su došli do novih saznanja.

- Bili smo u prilici da saznamo više podataka od službi bezbednosti u odnosu na lica koja se pominju u tim informacijama i te kriminalne grupe, u odnosu na njihove aktivnosti. Imamo širu sliku kada je u pitanju služba bezbednosti i kada su u pitanju te kriminalne strukture koje se dovode u vezu sa tom informacijom - rekao je Laković nakon sednice.

Ipak, istraga na tome nije stala. Brojni podaci do kojih su inspektori i tužilaštvo došli tokom istražnih radnji ukazali su da je reč o namerno plasiranoj neistini. Ubrzo je otkriven i motiv i ko stoji iza svega toga.

Kako Dan nezvanično saznaje, neke sumnje su već potkrepljene dokazima, dok se za druge očekuje potvrda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti