ULIĆU I EKIPI JOŠ DVA MESECA PRITVORA:Terete se za pokušaj krijumčarenja 1.570 kilograma kokaina brodovima iz Južne Amerike u Evropu

V.N.

20. 08. 2024. u 12:00

PODGORIČANINU Vasu Uliću (65), koji je uhapšen 17. jula zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je, navodno, odgovorna za šverc skoro 2,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, produžen je pritvor za još dva meseca. To je odlučilo veće Višeg suda u Podgorici, na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva.

УЛИЋУ И ЕКИПИ ЈОШ ДВА МЕСЕЦА ПРИТВОРА:Терете се за покушај кријумчарења 1.570 килограма кокаина бродовима из Јужне Америке у Европу

Foto Printskrin RTCG

Istovremeno, za još dva meseca pritvor je produžen i Ulićevom sinu Nikoli, jednom od vođa kriminalnog klana iz Tuzi - Viktoru Drešaju, Petru Miranoviću, Vukanu Čokoviću Matiću, Radomiru Dobriši, Marinku Preleviću i Veselinu Paru Pavličiću.

Pritvor je ranije određen i navodnom vođi "kavačkog klana" Radoju Zviceru, koji je osumnjičen da je sa Ulićem organizovao grupu švercera, kao i Leonu Drešaju, Vuku Vuleviću, Ivanu Deliću, Radulu Božoviću i Draganu Pavličeviću, koji su u bekstvu.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni i bivši predsednik Opštine Budva Milo Božović, Damir Mandić, Vjekoslav Lambulić i Radovan Pantović, koji su odranije u pritvoru.

Iz SDT su istakli da je predmet krivične prijave delovanje kriminalne grupe koju su organizovali osumnjičeni Ulić i Zvicer, a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, radi krijumčarenja 1.570 kilograma kokaina iz Južne Amerike brodovima u Evropu i Australiju, u oktobru 2020. godine. Pokušaj šverca je sprečen.

Australijski list Sydney Morning Herald u nedavno objavljenom tekstu o Vasu Uliću navodi da je postojao globalni obim operacije koja je mogla da generiše zaradu od 7,5 milijardi dolara, na osnovu trenutne ulične vrednosti od 300 dolara po gramu kokaina u Sidneju.

List je došao do podataka koji ukazuju da je navodno kokain prenet iz Kolumbije da bi se preradio u Ekvadoru.

- Vaso Ulić je pedantan planer. Ipak, ovog puta su se njegovi navodni planovi ozbiljno pokvarili, bukvalno su se raspalili u dimu. Policija kaže da je nekada stručnjak za proizvodnju vina bio strastven u negovanju jedne sasvim drugačije industrije: trgovine drogom u Australiji - navodi Sydney Morning Herald i dodaje da je kokain, navodno, prenet iz Kolumbije da bi se preradio u Ekvadoru.

Kada je stigla iz Južne Amerike pošiljaka je, tvrdi policija, trebalo da putuje kroz evropske luke i dalje do dubokih voda kod Novog Južnog Velsa. Tamo, 250 kilometara do mora, navodno je plaćena posada ribara da drogu prebaci na manji brod i uveze na planiranu adresu, navodi se u tekstu.

Bio osuđen na dve godine

AUSTRALIJSKI mediji godinama tvrde da je Vaso Ulić šef jednog od najvećih svetskih narko-kartela. Navodno, godišnje je samo u tu zemlju uvozio oko šest tona droge i imao je veliku ulogu u podzemlju Sidneja. Važi za "crnogorskog Eskobara" i decenijama je pod nadzorom međunarodnih službi zbog šverca velikih količina opojnih droga i teretio se da je prokrijumčario više od 200 kilograma droge u Australiju. Za njega je crnogorska javnost prvi put čula 2017, kada je uhapšen po nalogu tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika. Sudilo mu se po dve optužnice i tada je osuđen na ukupno dve godine zatvora, a presudom mu je oduzeta i imovina vredna 300.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti