EUTANAZIRANO 14 GRLA: Stigla kju groznica u Nikšić i Danilovgrad

Novosti online

20. 08. 2024. u 15:24

NA NEKOLIKO velikih farmi krava u Danilovgradu pojavila se kju groznica i dosad je eutanazirano najmanje 14 grla, rekao je za portal RTCG direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

ЕУТАНАЗИРАНО 14 ГРЛА: Стигла кју грозница у Никшић и Даниловград

Foto: Shutterstock

- Mi smo uvek zabrinuti kad su u pitanju zoonoze, bolesti koje se sa životinja mogu preneti na čoveka, ali nije alarmantno stanje, ništa što se ne dešava inače u ovom periodu godine - izjavio je Đaković.

Na pitanje zašto javnost nije upozorena ranije on je odgovorio da se radi o uobičajenoj situaciji za ovaj period godine i da se to ponavlja iz godine u godinu.

- Kada je leto bolest se pojača, sa hladnim danima to pada. Možda je ima malo više nego prethodnih godina. Kju groznica je prisutna već godinama u Crnoj Gori, ona se ne može suzbiti i iskoreniti, čak kod nas se već i odomaćila pod nazivom 'balkanski grip' - rekao je.

Đaković kaže da je Uprava donela program, set mera koji će se sprovoditi da bi se učinilo sve da bolest bude stavljena pod kontrolu.

- Formiran je i stručni tim koji sve prati. Ukoliko stručni tim donese odluku, mi ćemo morati da odvojimo sredstva za kupovinu te vakcine - kazao je Đaković i dodao da postoji vakcina koju je odobrila Evropska unija i da se o tome razmišlja kao opciji.

Za kju groznicu se kaže da je to profesionalna bolest stočara, veterinara, ljudi koji su u direktnom kontaktu sa životinjama.

Kju groznica kada se unese u organizam može i da ne izazove značajne simptome, međutim, javlja se i oboljenje koje se manifestuje povišenom temperaturom, takođe upalom pluća, malaksalošću, a uspešno se leči antibioticima.

Izaziva je bakterija Coxiella burnetiid.

BONUS VIDEO:

SVETSKO PRVENSTVO U SURFOVANjU: Pogledajte kako psi i njihovi vlasnici surfuju na takmičenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!