U ŠKOLE I VRTIĆE SA VAKCINOM: Predlog IZJZ Ministarstvu zdravlja

V.K.

29. 08. 2024. u 07:45

INSTITUT za javno zdravlje predložio je Ministarstvu zdravlja da izmeni zakon kako bi se nevakcinisanoj deci ograničio boravak u školama i vrtićima ili uvede privremene mere u opštinama gde je prijavljena epidemija malih boginja.

У ШКОЛЕ И ВРТИЋЕ СА ВАКЦИНОМ: Предлог ИЗЈЗ Министарству здравља

IZJ

 U toj ustanovi se nadaju da će resorno ministarstvo preduzeti hitne mere kako bi se smanjio rizik od velike epidemije koja može dovesti do preopterećenja zdravstvenog sistema, teške kliničke slike, komplikacija i mogućih smrtnih ishoda.

Epidemija malih boginja proglašena je u Budvi  i Podgorici, a nadležni  veruju da će se sa početkom školske godine situacija pogoršati. Među 19 inficiranih, koliko je registrovano od aprila do ove sedmice, nema uredno vakcinisanih  protiv morbila. Iz Institua poručuju da morbile nisu kao kovid-19, od koga su u velikoj meri deca pošteđena teških formi bolesti.

-Kod morbila upravo su odojčad i mala deca koja nisu vakcinisana jedna od najugroženijih grupa, kazali su iz IZJ i ponovili da za morbile postoji veoma  delotvorna vakcina, koja je obavezna, te da su jasno predočeni saveti da nevakcinisani ne idu u kolektive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

30 MUŠKARACA OTIŠLO DA RADI U NEMAČKU, KAD SU SE VRATILI ŽENE DOBILE RAK GRLIĆA MATERICE: Doktor iz Fronta ispričao hit priču (VIDEO)