METALURZI OSTAJU NA POSLU: Ohrabrujuća poruka iz EPVG za radnike nikšićke Železare

V.K.

29. 08. 2024. u 06:00

IZ Elektroprivrede Crne Gore ohrabrili su radnike nikšićke železare da neće biti otpuštanja zaposlenih, jer će značajan broj biti angažovan kod novog zakupca Kovačnice i Čeličane švajcarske kompanije, kao i kroz druge proizvodne procese unutar fabrike koji uključuju proizvodnju konstrukcija za solarne elektrane i njihovu izgradnju, PVC bravarija, betonskih stubova.

МЕТАЛУРЗИ ОСТАЈУ НА ПОСЛУ: Охрабрујућа порука из ЕПВГ за раднике никшићке Железаре

V.K.

-Svi zaposleni u Železari biće radno angažovani shodno zakonu, zakonitim opštim aktima, ugovorima o radu a na osnovu potreba procesa rada i prema uslovima poslovno-tehničke saradnje sa zakupcem, saopštili su iz EPCG.

U nekadašnjem gigantu trenutno su zaposlena 283 radnika, od čega 281 na neodređeno, a dvoje na određeno vreme, dok nema zaposlenih preko agencije.  Ugovorom  o zakupu je predviđeno da ѕakupac za pola godine uposli 150 radnika –mesečno po 25. Iz Unije slobodnih sindikata  i Sindikata železare nedavno je saopšteno da je ugovorom o zakupu  proizvodnih pogona fabrike nije precizirano kakav je status 130 zaposlenih koje zakupac nije  obavezan da preuzme. U zajedničkom saopštenju ovih organizacija je navedeno da neće dozvoliti realizaciju bilo kakvog pravnog posla sa imovinom Železare, dok ne budu imali „kristalno jasnu sliku“ o garanciji radnog statusa svih trenutno zaposlenih.

Ugovorom o zakupu švajcarska kompanija se obavezala da će u roku od godinu, od datuma potpisivanja ugovora, pokrenuti proizvodnju i uložiti 7,75 miliona evra, dok će za pet godina, kako su kazali, uložiti 36,85 miliona. Mesečna zakupnina košta 31.000 evra.

Elektroprivreda Crne Gore je krajem 2022.godine otkupio imovinu Železare od turskog vlasnika, kompanije Toščelik, za 20 miliona evra. Ako zakupac u periodu trajanja zakupa od 50 godina odluči jednostrano da raskine ugovor o zakupu, nema pravo da zahteva povrat do tada realizovanih investicija u osnovna sredstva niti ulaganja u obrtni kapital.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAMIONI S NOVCEM KREĆU NA MARAKANU! Crvena zvezda obezbedila neverovatnu zaradu zbog plasmana u Ligu šampiona!