JAKOV SPASAO GENERALA: Sve učestalije konfrontacije crnogorskog predsednika sa premijerom i ministrima

V. KADIĆ

30. 08. 2024. u 06:30

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović je na sednici Saveta za odbranu i bezbednost odbio predlog ministra odbrane Dragana Krapovića da razreši brigadnog generala Zorana Lazarevića dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore i umesto njega postavi pukovnika Miodraga Vuksanovića.

ЈАКОВ СПАСАО ГЕНЕРАЛА: Све учесталије конфронтације црногорског председника са премијером и министрима

Predsednik Crne Gore

 Ostala dva člana Saveta, predsednik Skupštine Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić, podržali su Krapovićev predlog, ali da rasprave nije došlo jer je Milatović jedini odbio ministrov predlog.

Dragan Krapović (Demokrate) u saopštenju ističe da je odluka o smeni Lazarevića posledica njegove procene da je VCG potrebna smena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra, kao i činjenice da je Lazarević ispunio uslove za prestanak službe u vojsci koji su propisani zakonom.

Vuksanović u sedištu NATO

PUKOVNIK Miodrag Vuksanović trenutno je nacionalni predstavnik Crne Gore u sedištu NATO u Monsu pri Savezničkoj komandi za operacije (ACO). Završio je Vojnu akademiju u Beogradu, Komandno-štabnu školu u SAD 2011, i Školu nacionalne odbrane u SAD 2016. Po specijalnosti je elektroničar, u Vojsci Jugoslavije bio je u jedinicama za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva.

Lazarević u narodu važi kao vojnik Mila Đukanovića, a kao takav "dokazao" se i u otvorenom sukobu koji se uoči parlamentarnih izbora 2020. razbuktao na relaciji Ministarstvo odbrane i Sindikalna organizacija VCG, odnosno sa pripadnicima oružanimh snaga među kojima je bilo i vojnika srpske nacionalnosti koji su podneli tužbe protiv Ministarstva zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i neusaglašenih zarada sa važećim propisima. Lazareviću je tada od rukovodstva Ministarstva odbrane i vojnog vrha bila poverena uloga da "uguši pobunu", a zbog metoda koje je primenjivao, protiv Lazarevića je Sindikalna organizacija VCG podnela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, napada i diskriminacije. Neki od pripadnika VCG su dobili otkaz, a Lazarevića su optuživali da ih je kao Srbe, šikanirao i diskriminisao po nacionalnog osnovi.

Savetnik Milatovića za bezbednost i odbranu Dejan Vukšić na saopštenja ministra odbrane Krapovića reagovao je tvrdeći da će predsednik države u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima nastaviti da sprečava urušavanje institucija.

Zavejan

LAZAREVIĆEVA karijera pamti se i po tome što je u vreme vanredne situacije u Crnoj Gori uzrokovane velikim snežnim padavinama u februaru 2012. ostao zavejan u snegu u Međurečju na putu Podgorica-Kolašin. On tada nije bio sam već u društvu pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zorana Vegovića. U pomoć su im priskočili meštani, smestili u sklonište, da bi tek posle nekoliko dana oni bili evakuisani helikopterom.

- Prošla su vremena kada su se odluke krucijalne za sistem bezbednosti donosile van Saveta za odbranu i bezbednost. Ministar odbrane je trebalo da zna kada je, faktički bez rasprave i validnog obrazloženja i dokumentacije, predložio smenu načelnika Generalštaba. Sada je mnogo jasnije zašto nemamo ambasadora pri NATO i zašto se traži promena glasanja unutar Saveta, saopštio je Vukšić, aludirajući na stav Andrije Mandića da je u Savetu za odbranu i bezbednost potrebna izmena poslovnika, kako se više ne bi odlučivalo jednoglasno, već prostom većinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)