NEMA OSKUDICE INSULINSKIH PUMPIA: Ohrabrujuće poruke dijabetičarima u Crnoj Gori

V.K.

31. 08. 2024. u 06:00

NEMA mesta panici kod pacijetana obolelih od dijabetesa u Crnoj Gori nakon medijskih natpisa i objava na društvenim mrežama da se potrošni materijal za insulinske pumpe, koji umnogome olakšava život obolelima od dijabetesa tipa 1 gotovo mesec dana ne uvozi u Crnu Goru

НЕМА ОСКУДИЦЕ ИНСУЛИНСКИХ ПУМПИА: Охрабрујуће поруке дијабетичарима у Црној Гори

V.K.

. Jer, kako su „Novostima“ potvrdili zdravstveni radnici u Podgorici i Nikšiću nikada se nije desilo da je bilo šta do sada išlo na štetu dijabetičarima u ovoj zemlji, pa neće ni sada. Na desetine hiljada obolelih.

-Insulin nema alternativu. Trenutno nismo u oskudici i radimo na proširenju isporuka inskulinskih pumpi i drugog materijala za naredni mesec, poručuje medicinsko osoblje sa kojim smo kontaktirali.

Optimizam stiže i iz Ministarstva zdravlja koji upravo poručuju da će pravo na senzor za merenje glukoze, kao i na insulinsku pumpu na račun Fonda za zdravstveno osiguranje biti proširen, kao i da će biti dostupno nekoliko vrsta senzora. Kategorije lica koja će imati pravo na ove uređaje dodatno se proširiju, čime se poboljšavaju uslovi za pacijente sa dijabetesom tip 1 nakon izmena iz prošle godine koje su već povećale broj korisnika senzora.

-Pravo na senzor o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje dodatno se proširuje na sledeće kategorije osiguranika: pacijente koji koriste insulinske pumpe, trudnice, žene u periodu godinu dana nakon porođaja i u predkoncepcijskom periodu, lica sa invaliditetom, osiguranike koji se leče od malignih obolenja, saopštili su iz FZO.

 

Ceo grad oboleo!

PROCENA je da u Crnoj Gori ima oko 60.000 dijabetičara, što je veličina Nikšića! Endokrinolozi saopštavaju da na jednog otkrivenog postoji i jedan neotkriveni dijabetičar. Broj dijagnostifikovanog dijabetesa na godišnjem nivou kreće se od preko dve hiljade do preko tri hiljade novoobolelih osoba. Faktori rizika iz evidencija  ukazuju da najveći broj obolelih ima povećanu telesnu težinu ili da su fizički neaktivni.  

Pravo na insulinsku pumpu, uz već propisane medicinske indikacije dodatno je prošiteno na sve osiguranike, bez obzira na godine starosti. Dosadašnje rešenje je starosnu granicu definisalo do 26 godina.

- Od skoro, odobrenje od nadležnih organa za isporuku senzora, u Crnoj Gori je dobilo nekoliko kompanija koje imaju različite vrste senzora, saopšteno je iz FZO.

Ova činjenica je, kako navode, od velikog značaja za pacijente sa dijabetesom tip 1, lekare endokrinologije i Fond za zadravstveno osiguranje, jer zainteresovanost većeg broja kompanija na budućem javnom pozivu, koji raspisuje FZO garantuje veću ponudu i bolji kvalitet senzora na tržištu Crne Gore.

-Ovim će se rešiti dugogodišnji problem naših osiguranika i dati mogućnost da se senzori preuzimaju i Crnoj Gori, izborom između više različitih vrsta senzora i insulinskih pumpi, slično kao i u zemljama regiona poput Hrvatske i Srbije, poručuju iz Fonda.

Insulinska pumpa je mali kompjuterski uređaj koji, na osnovu prethodno zadate komande, ubrizgava određene količine insulina više puta tokom dana i to u tačno određeno vreme. One, osim malog kompjutera, u sebi imaju i posebne bočice (ketridže) sa insulinom, koje ova pumpica, na osnovu ranije zadatog režima, preko malog katetera i iglice postavljene pod kožu samostalno ubrizgavaju. Insulinska pumpa, kako kažu stručnjaci, ubrizgava insulin kontinuirano tokom 24 časa ispod kože, i odražava glikemiju između obroka i tokom noći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!