OZARENA LICA NOSE RADOST I BROJNE VRLINE: Na dečjem saboru na Cetinju okupilo se više od dve hiljade mališana, polaznika škola veronauke

Veliša Kadić

01. 09. 2024. u 16:18

VIŠE od dve hiljade mališana, polaznika škola veronauke u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj sabralo se juče u porti Cetinjskog manastira, u crnogorskoj prestonici Cetinju, na Dečjem saboru koji baštini tradiciju od 1999. godine kada je zaživeo blagoslovom blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

ОЗАРЕНА ЛИЦА НОСЕ РАДОСТ И БРОЈНЕ ВРЛИНЕ: На дечјем сабору на Цетињу окупило се више од две хиљаде малишана, полазника школа веронауке

Mitropolija crnogorsko primorska

Te daleke godineo kupilo se oko 120 dece, da bi svake naredne njihov broj bivao sve veći i veći. A juče je Cetinjem odzvanjao dečji žagor iz svih krajeva Crne Gore, od mora do Durmitora. Pridružili su im se dragi gosti, takođe đaci škola veronauke iz Nikšića, Berana, Bijelog Polja i Plužina. Sve je kiptilo od radosti. Kad se pojavio mitropolit Joanikije dečje ručice poletele su uvis, a ozarena dečja lica i graja praktično su ozvaničili početak ovog sabora.

- Ovo je radost nad radostima za koju se pripremamo tokom cele godine i znanje koje dobijamo u školi dobija pravu vrednost ako ga prate i vrline - dobrota, milosrđe, ljubav, čestitost, iskrenost, istinitost i mnoge druge stvari koje krase naš zemaljski život - kazao je mitropolit Joanikije.

- Draga deco, vi idete putem naših svetih predaka, velikih učitelja, velikih primera koji su krenuli od najranijeg detinjstva isto tako kao i vi, učeći se raznim znanjima, ali učeći se veri, dobroti, ljubavi i ostalim vrlinama.

Govoreći o tome kako je Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac Njegoš dostigao takve visine da uđe u najveće tajne pravoslavne vere, pobožnosti i duhovnosti, da napiše "Luču mikrokozma" i "Gorski vijenac" i postane genije, veliki svetski pisac, vladika je kazao da ima samo jedan odgovor: njegov prvi učitelj bio je svetitelj - Sveti Petar Cetinjski.

- Kao i vi danas. Otvorene duše, otvorenoga srca došli ste kod sveca Božjega, da se nadahnete ljubavlju od njegovog kivota. I na taj način, draga deco, uzrastate i fizički, jer vam Bog daruje zdravlje, ali još više uzrastate duhovno, da se otvore vaše misli, srca, razum, vaša osećanja - rekao je mitropolit poželevši mališanima da odavde, od ćivota Svetog Petra Cetinjskog ponesu blagoslov u svojim dušama.

Kao i prethodnih godina, sabor će obeležiti mnoštvo aktivnosti u vidu sportskih takmičenja i kreativnih radionica na kojima će deca imati priliku da se ogledaju u raznim sportskim disciplinama i kreativnim veštinama, ali i da nauče nešto novo i istraže neotkrivene talente.

Kviz

ZA svu decu koja budu želela da nauče kako se prave prosfore (liturgijski hleb) pripremljena je radionica za izradu prosfora, koju vode veroučiteljice Marija Pantelić i Tamara Balać. Kruna svih saborskih aktivnosti je "Kviz znanja", gde se deca takmiče u onome šta su naučila iz veronauke tokom prethodne školske godine. Umetničko-kreativne radionice ove godine se bave poezijom, muzikom, folklorom, slikanjem, kaligrafijom, fotografijom i dizajnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)