UKIDAJU DVA TROMESEČJA: Školska godina u crnogorskim školama počela uz - nova pravila

I. D. S.

03. 09. 2024. u 07:00

IAKO školski kalendar još nije objavljen, crnogorski učenici juče su seli u đačke klupe.

УКИДАЈУ ДВА ТРОМЕСЕЧЈА: Школска година у црногорским школама почела уз - нова правила

Foto Shutterstock

 Ipak, iz Ministarstva prosvete nauke i inovacija su već najavili da će se školska godina završiti 13. juna, ali i da će i izgledati nešto drugačije. Kako bi nastavnike rasteretili administracije, odlučeno je da se ukinu dva tromesečja, odnosno zaključivanje ocena pre kraja polugodišta.

Školski kalendar, kako najavljuju iz nadležnog resora, biće obajvljen nakon što se usvoje izmene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju. Poslanici su već jednom glasali za izmene, ali kako je predsednik države Jakov Mialtović parlamentu zakon vratio na ponovno odlučivanje, skupština bi trebalo da u petak ponovo glasa.

Asistent i video-nadzor

KAKO je ranije najavljivano iz resora Anđele Jakšić Stojanović, ova školska godina trebalo bi da se odvija i u bezbednijim okolnostima. Najavljeno je da će početi sa radom asistenti za sprečavanje nasilja i vandalizma, koji će dežurati u školskim prostorijama, ali i da će prostor obrazovnih ustanova biti pokriven video-nadzorom.

Između ostalog, izmenjen zakon predviđa da školska godina izgleda nešto drugačije nego ranije. Najavljeno je ukidanje dva kvalifikaciona perioda, odnosno prvog i trećeg tromesečja. Kako su obrazložili iz Ministarstva, cilj ovakve izmene je da se nastavnici rasterete administrativnih poslova. Znanje učenika i dalje će se redovno proveravati kroz pismene i usmene zadatke i biti ocenjivano. Ali se ocene neće zaključivati na tromesečju, pa će umesto dosadašnja četiri, školska godina biti podeljena na dva kvalifikaciona perioda.

Poslanica PES-a Branka Marković, jedan od predlagača izmena, očekuje da će se ovom novinom smanjiti pritisak i sa prosvetnih radnika i sa učenika.

Imenovanja

PROMENE se očekuju i u delu koji se tiče školskih odbora i direktora. Naime, ukoliko u petak ponovo budu izglasane izmene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, direktore škola ubuduće će imenovati i razrešavati ministarstvo, dok će školski odbori imati manje članova.

- Praksa je pokazala, do sada da su prosvetni radnici bili preopterećeni administracijom, pa samim tim je obrazovno-vaspitni proces trpeo. Što se tiče dva klasifikaciona perioda, razmišljalo se i o učenicima, odnosno o stresu koje je svako dete doživljavalo iz tromesečja u tromesečje. Ovo nikako ne znači da će prestati redovno ispitivanje i ocenjivanje učenika - tvrdi poslanica.

Da će ukidanje dva tromesečja doneti benefite i učenicima i profesorima, smatraju i u Sindikatu prosvete.

- To znači da se nećemo fokusirati toliko samo na formu, na ocene, nego da ima više vremena za onaj svakodnevni rad u učionici - smatra potpredsednik sindikata Jovan Drašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost