ŠTA BUDI USPAVANE BIRAČE: Izbori u Podgorici test za tridesetoavgustovsku većinu

V.K.

03. 09. 2024. u 06:15 >> 21:13

PREDSTOJEĆI vanredni izbori u Podgorici pokazaće potvrdu ili nezadvoljstvo radom tridesetoavgustovske većine.

ШТА БУДИ УСПАВАНЕ БИРАЧЕ: Избори у Подгорици тест за тридесетоавгустовску већину

V.K.

 Kolika će biti motivisanost birača (145.908) znaće se 29. septembra za kada su zakazani izbori. Međutim, prema istraživanju Agencije za ispitivanje javnog mnjenja, (de)motivacija birača može biti presudan faktor kada je u pitanju ishod izbora.

Kroz seriju od pet istraživanja uoči izbora u Podgorici istraživači su "nacrtali" profil crnogorskog apstinenta. Podaci do kojih je "Damar" došao pokazuju da žene češće apstiniraju u odnosu na muškarce. U proseku, navode oni, žene čine 55,7 odsto od ukupnog broja apstinenata.

- U Podgorici, kao i na državnom nivou najviše apstiniraju osobe sa srednjim obrazovanjem, a rezultati pokazuju da čak svaki peti građanin koji ima visoko obrazovanje neće glasati na predstojećim izborima u Podgorici - saopštili su iz Agencije.

Analiza starosne strukture pokazuje da su apstinenti najčešće osobe od 18 do 30 godina (33,9 odsto), i oni koji žive u urbanim sredinama u najvećem gradu u Crnoj Gori. Kada je u pitanju socioekonomski status, 61 odsto apstinenata je zaposleno, slede oni koji su u penziji 19,5 odsto, a apstinira i 13,5 odsto studenata.

(Ne) veruju u svoj glas

PONUDA političkih programa motivisala bi devet odsto apstinenata da glasaju, dok bi, 8,5 odsto motivisalo uverenje da njihov glas može doneti konkretne promene.

Najviše apstinenata radi u privatnom sektoru - prosečno 70 odsto. Rezultati govore i da bi rešavanje socijalnih pitanja kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo motivisalo 21 odsto apstinenata da najverovatnije izađu na izbore, dok bi 13,5 odsto motivisalo poverenje u iskrenost i integritet političkih lidera. Jasno izražavanje političkih stavova o nacionalnim pitanjima bi učinilo da na birališta najverovatnije izađe 12 odsto apstinenata, a reforma pravosuđa i borba protiv korupcije 10,5 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODŽER FEDERER GRMI NA ATP ZBOG JANIKA SINERA! Ovaj skandal mora da se ispita!