KOMITAMA SMETA KRST: Protive se podizanju simbola koji, smatraju, obeležava početak obnove NJegoševe kapele, najavili skup

V. KADIĆ

04. 09. 2024. u 07:15

ZAPRETILI su cetinjske komite i perjanici svima koji pokušaju nogom da stanu na vrh Lovćena i postave metalni krst kod guvna blizu mauzoleja! Poruka "Mi smo spremni" je upućena uoči 5. septembra i obeležavanja treće godišnjice ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

КОМИТАМА СМЕТА КРСТ: Противе се подизању симбола који, сматрају, обележава почетак обнове Његошеве капеле, најавили скуп

V.K.

Montenegrini, sada kao bezimena "grupa građana", najavila je organizovanje skupa na vrhu Lovćena zbog njihovih "saznanja" da Srbi toga dana navodno planiraju da postave metalni krst na guvnu kod Mauzoleja kojim bi, kako nagađaju, simbolično počela obnova Njegoševe kapele.

- Na skupu nema prvaka, nema partijskih obeležja niti ikakvih podela. Na skupu neće biti slavlja, muzike ni govora jer smo sve već ispričali evo četiri godine. Radi bezbednosti svih, centralno okupljanje je u četvrtak na platou u 18 sati odakle će se poslati poruka. Crna Gora i Lovćen iznad svih i svega. Da je večna - poručuju neimenovani organizatori, koji su pre nekoliko večeri na kružnom toku, na ulazu u Cetinje, postavili transparent na kojem piše "Lovćen nam je oltar sveti - Mi smo spremni". Na levoj strani transparenta, pre teksta, nalazi se krstaš barjak, a na desnoj državni grb.

"Građani" upozoravaju da se, prema njihovim saznanjima, krst većih dimenzija uveliko radi sedmicama u Bijeloj, gde su na brdu iznad grada vernici Srpske pravoslavne crkve već postavili veliki krst.

Crnogorsko-američka asocijacija "Cetinje" uputila je ovim povodom proglas u kome poziva na skup.

Pokajanje

MITROPOLIT Joanikije je na okruglom stolu pod nazivom "Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu" kazao da je narod Crne Gore dužan da obnovi Njegošev amanet, podigne crkvu na Lovćenu i vrati njegove svete i namučene kosti u kapelu.

- Crna Gora treba da se pokaje za greh rušenja Lovćenske kapele, a time bi se već jednom napravio otklon i od ustašluka, koji je delimično otrovao Crnu Goru - kazao je vladika.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nedavno je inicirao ideju obnavljanja Njegoševe kapele na Lovćenu, smatrajući da su društvo i zajednica sazreli da se ta ideja realizuje i da bi dovela do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori.

Međutim, na to crnogorski nacionalisti nisu pozitivno reagovali, pa je lider Crnogorske evropske partije, Novak Adžić, oštro poručio da se "okupatorska kapela Aleksandra Karađorđevića iz 1925, neće vraćati na vrh Lovćena, dok je živih pravih i temeljnih, autohtonih Crnogoraca".

- Može jedino, što sam ranije, decenijama, isticao, pisao o tome mnogo puta, samo preko nas, koji slično ili isto mislimo i delamo - mrtvih - poručio je Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio