VOJSKA CRNE GORE BEZ KOMANDANTA? Šef države Jakov Milatović kaže da je o penzionisanju Lazarevića saznao iz medija

V.K.

06. 09. 2024. u 06:30

DA li je načelniku generalštaba Vojske Crne Gore Zoranu Lazareviću uručeno rešenje kojim mu prestaje vojna služba, a koje je, kako se nezvanično čuje, overio ministar odbrane Dragan Krapović?

ВОЈСКА ЦРНЕ ГОРЕ БЕЗ КОМАНДАНТА? Шеф државе Јаков Милатовић каже да је о пензионисању Лазаревића сазнао из медија

Predsednik CG

Ono što se može čuti oko kabineta vojnog ministra jeste da je taj posao završen i da je sada na Lazareviću da dokument dostavi Fondu PIO, koji će doneti rešenje o penziji, ukoliko general bude ispunjavao uslove za odlazak u mirovinu.

Navodno je Krapović poništio rešenje koje je potpisao njegov prethodnik - vršilac dužnosti ministra odbrane Filip Adžić. Po tom papiru, Lazarević je trebalo da ostane na dužnosti do juna naredne godine, čime generalu automatski prestaje služba.

Na sednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Krapović je kazao da je predložio razrešenje Lazarevića jer smatra da treba da dođe do smene generacija i podmlađivanja oficirskog kadra. Međutim, rešenje o penzionisanju generala Lazarevića, u skladu sa Ustavom, mora da potvrdi Savet za odbranu i bezbednost kojem predsedava šef države Jakov Milatović.

Crnogorski predsednik rekao je da nije dobio nijedan zvaničan dokument u vezi sa statusom načelnika Generalštaba VCG Zorana Lazarevića.

Vuksanović među najboljima

PUKOVNIK Miodrag Vuksanović, budući Lazarevićev naslednik, trenutno je predstavnik Crne Gore u sedištu NATO u Monsu pri Savezničkoj komandi za operacije. Završio je vojnu akademiju u Beogradu. Komandno-štabnu školu u SAD 2011, i Školu nacionalne odbrane u SAD 2016. u Karlaju (Pensilvanija). Na osnovu rezultata ostvarenih tokom školovanja Vuksanović je proglašen za jednog od najboljih studenata jubilarne 100. klase USAWC. Po specijalnosti je elektroničar, u Vojsci Jugoslavije bio je u jedinicama za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva.

- Ustavom je sve jasno definisano. Niti Savet, niti ja nismo dobili zvaničnu informaciju, ni dokument u odnosu na ovo što sam mogao da pročitam iz medija. Kada to dobijem, ja ću se jasno odrediti - rekao je Milatović.

On je novinarima potvrdio da je na prethodnoj sednici Saveta pokrenuto pitanje razrešenja Lazarevića.

- Ali u diskusiji predsednici Vlade i Skupštine su pohvalili čoveka, pa sam pitao zašto se razrešava. Ministar odbrane je najavio da će da poništi rešenje prethodnog ministra i Lazarevića defakto penzioniše - kazao je Milatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONA JE SESTRA BORE ČORBE: Reč je o našoj poznatoj pevačici koja je bila sa njim u najtežim trenucima (FOTO)