PREMIJER MILOJKO SPAJIĆ OTVORIO 18. HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL: Na okupu svetska elita strip crtača

V.V.

07. 09. 2024. u 12:30

Početak najveće regionalne svetkovine strip umetnosti, 18. Hercegnovski strip festival otvorio je premijer Crne Gore,Milojko Spajić.

ПРЕМИЈЕР МИЛОЈКО СПАЈИЋ ОТВОРИО 18. ХЕРЦЕГНОВСКИ СТРИП ФЕСТИВАЛ: На окупу светска елита стрип цртача

foto: Propela media

- Ovo izdanje Hercegnovskog strip festivala je finalni proizvod 18 godina velikog truda, entuzijazma i kreativnosti. Mi smo kao zemlja veoma ponosni na ovu manifestaciju i u budućnosti ćemo je još više podržavati, poručio je premijer Milojko Spajić, pozdravljajući brojne poštovaoce devete umetnosti i goste,150 umetnika iz 20 zemalja, koji će učestvovati u bogatom šestodnevnom programu na dvadesetak lokacija u Boki Kotorskoj.

foto: Propela media

 

Program otvaranja obuhvatio je i četiri izložbe.Ilustracije Novljanina Vanje Vikala bile su izložene na trgu Belavista, u galeriji „Josip Bepo Benković“ postavljeni su radovi 12 velikih majstora stripa koji su specijalni gosti festivala, a priređena je i svetska premijera stripa “Stripokalipsa” zagrebačkog umetnika Marka Đeške. U galeriji „Sje Rajder“ izloženi su originali prvog manga stripa autorki sa ovih prostora, “Strip Mu” Sare i Ane Živković. Usledio je koncert jednog od najpopularnijih elektro-akustičnih pop sastava u regionu, zagrebačkog Detoura na tvrđavi Forte Mare,kao predgrupa nastupio je domaći sastav Nitro.

foto: Propela media

 

Prijatelj Hercegnovskog strip festivala je već 11 godina Ambasada Italije u Crnoj Gori, koja je 2017. godine ovom festivalu uručila nagradu “Karavađo” za najveća dostignuća u kulturnoj razmeni između dve države.

- Pre dve godine dala sam obećanje ovom festivalu, rekla sam ovim momcima da ne misle da je kraj, jer je to samo početak i ja ću tokom svog mandata uvek podržavati ovaj festival. Tako smo i radili, doveli smo neka važna, najslavnija imena iz sveta italijanskog stripa, ne samo na festival u septembru, već i na strip vikend na proleće, a tako ćemo nastaviti i ubuduće, istakla je ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela. Prvi put su na Hercegnovski strip festival stigli gosti iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Meni je drago što sam danas deo ove divne zajednice,kazala je ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke i izrazila  zadovoljstvo što je gošća manifestacije zajedno sa američkim majstorima stripa, Džil Tompson i Džin Ha, ujetnicima koji zajedno imaju osamnaest čuvenih Ajzner nagrada.

Prisutne su pozdravili organizatori Hercegnovskog strip festivala, Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

foto: Propela media

 

- Svakog dana selimo program sa jednog mesta na drugo, ove godine idemo čak i van Boke, penjemo se na Lovćen, na 1350 metara i ovim zaista festival postaje svebokeški, svecrnogorski, jedan veliki komikon koji naš region i naša zemlja zaista zaslužuju, poručio je Jovan Subotić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije