SKUP CEH KJU GROZNICE: Ministar Joković negira odgovornost za širenje zaraze i obećava stočarima nadoknadu štete

I. D. S.

10. 09. 2024. u 07:56

STOČARI tvrde da je situacija sa širenjem kju groznice alarmantna, te da se zaraza ne kontroliše kako bi trebalo. Pojedini tvrde da bolest preti da potpuno uništi stočni fond i zatvori farme u Crnoj Gori. Ipak, ministar poljoprivrede Vladimir Joković tvrdi da su sprovedene mere za sprečavanje bolesti i to veće nego u regionu i Evropi. Istakao je i da će svi farmeri, čije životinje su eutanazirane, dobiti novčanu nadoknadu.

СКУП ЦЕХ КЈУ ГРОЗНИЦЕ: Министар Јоковић негира одговорност за ширење заразе и обећава сточарима надокнаду штете

Vlada CG

Zbog kju groznice, na teritoriji Opštine Nikšić i u Bjelopavlićima je do sada uspavano 59 grla. Zbog navoda da životinje nisu adekvatno uklonjene, Joković se ogradio da to nije u nadležnosti njegovog resora, već da o tome vode brigu lokalne samouprave. Tvrdi da su preduzete sve potrebne mere, čim se pojavio prvi slučaj bolesti. 

- Čim smo dobili informaciju da se pojavila kju groznica, formirali smo stručni tim i sproveli mere nikad veće u regionu, a siguran sam da veće nisu sprovedene ni u Evropi. Kada je reč o uklonjenim životinjama na teritoriji Opštini Nikšić, Ministarstvo nema nadležnost da se bavi zakopavanjem grla. To je nadležnost lokalne zajednice, a inspektori su radili na tome da sve bude odrađeno kako treba - kazao je Joković – pozivajući nadležne da utvrde da li je bilo nečijih propusta.

Tvrdi da se pojavljuju snimci uginulih životinja pored puta, te da to nema veze sa slučajevima grla uspavanih zbog bolesti. Navodi da je novac za izgradnju postrojenja za skladištenje uginulih životinja obezbeđen još pre nekoliko godina, ali da on nije završen zbog opstrukcije ekologa. Kako je objasnio, u postrojenjima bi bile uklonjena i grla uginulih i eutnaziranih životinja i proizvoda, te da bi trebalo da bude raspisan tender uz ekološku procenu da se takav objekat izgradi u Nikšiću. Naglasio je i da će država pomoći stočarima, te da će nadoknaditi štetu koju su pretrpeli.

- Dobićete onoliko koliko je procenjena vrednost. Ako neko misli da na ovome zaradi, to je nemoguće. Ovde smo svi gubitnici – poručio je ministar.

Ipak, da je situacija daleko od dobre, te da postoji pretnja da se potpuno uništi stočni fond i zatvore farme, upozoravaju i stočari, ali i političari.

-Imamo situaciju da moramo eutanazirati više stotina visokokvalitetnih muznih grla stoke, što prouzrokuje direktnu višemilionsku štetu po budžet Crne Gore, a mnogostruko veću štetu po budžet i onako osiromašenih stočara. Isto se može reći i za rukovodstvo lokalnih uprava Nikšića i Danilovgrada, koje su svojim delovanjem, nestručnim i nesavesnim radom ugrozile zdravlje stanovništva, a sigurni smo i uticali na dalje širenje zaraze - tvrdi sekretar Udruženja stočara Danilovgrad Vlado Lakić.

On ukazuje i na propust u radu nadležnih organa kada je u pitanju kontrola širenja zaraze, jer, ističe, postoji velika verovatnoća da deo mleka od zaraženih grla završava u rafovima prodavnica u vidu sira i drugih prerađevina čija proizvodnja ne zahteva njegovu pasterizaciju. Zbog svega Lakić poziva nadležne u odgovornim institucijama da podnesu ostavku, a nadležne u tužilaštvu da se pozabave ovim slučajem.

 Sir na tržištu bezbedan

DIREKTOR Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković saopštio je da je mogućnost zaraze konzumiranjem proizvoda zaraženih krava skoro nemoguća.

-Na pijacama se mogu naći samo provereni proizvodi, od proverenih proizvođača. Svaki sir koji je na tržištu je od proverenih proizvođača, a niko ne prepoznaje prenos zaraze preko proizvoda. Na gazdinstvima koja su registrovana, a bave se proizvodnjom sira nije registrovana groznica -  kazao je Đaković.

- Ukoliko se i preko ovoga pređe kao da se nije desilo ništa, crnogorsko stočarstvo i celukopna poljoprivredna proizvodnja biće desetkovana, što je možda nekome i cilj - ocenio je Lakić.

Da nadležno ministarstvo nije reagovalo adekvatno u slučaju kju groznice, smatra i poslanik Darko Dragović iz PES-a, te ih poziva da se aktivnije uključi u rešavanje problema izazvanog zarazom koja je desetkovala stočni fond.

- Mislim da još uvek nismo svesni razmera posledica ove epidemije jer postoji realna opasnost da bude uništen skoro celokupni stočni fond krava i junadi. Sve upućuje na to da će farme biti uništene i zatvorene. Mislim da nadležno ministarstvo nije bilo spremno da brzo i efikasno reaguje prilikom pojave ove pošasti, ali još uvek nije kasno da se donese set neophodnih mera u cilju rešavanja ovog problema - naglasio je Dragović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANĐELKA U BELOM GRLI I LJUBI MUŽA: Glumica podelila fotografije sa crkvenog venčanja - oglasila se i njena kuma