JAKOV BI MILOJKOVU FOTELJU: Ko profitira posle razlaza Milatovića i Spajića koji je uoči izbora u Podgorici sve dublji

V.K.

11. 09. 2024. u 07:15

NESUGLASICE koje već duže vreme tinjaju na relaciji predsednik Crne Gore i premijer izašle su iz stranačkih rovova i preselile na teren države. Nove čarke postale su deo kampanje koja se zahuktava uoči izbora u Podgorici, 29. septembra.

ЈАКОВ БИ МИЛОЈКОВУ ФОТЕЉУ: Ко профитира после разлаза Милатовића и Спајића који је уочи избора у Подгорици све дубљи

V.K.

- Milatović bi da vodi Vladu, ali mu to neće poći za rukom - poručio je premijer Milojko Spajić, nakon što je njegov dojučerašnji partijski saborac iz PES-a, a sada predsednik države Jakov Milatović oštro kritikovao vladin ekonomski program "Evropa sad 2" i optužio Spajića da je svojevremeno "šurovao" sa DPS i kabinetom Mila Đukanovića.

Njihova konfrontacija izbila je svojevremeno oko formiranja nove vlade nakon što je Spajić saopštio da u njegovom timu nema mesta za rasformisani Demokratski front (koalicija Za budućnost Crne Gore). Jakov se zalagao za zajednički nastup sa Demokratama Alekse Bečića i pokretom URA Dritana Abazovića, dok je Milojko bio za samostalan nastup. Trzavice su zabeležene i uoči predsedničkih izbora, pa oko nastupa na parlamentarnim izborima, vraćanja na ponovno odlučivanje u skupštini usvojenih zakona i tako sve do ovih dana.

Sukob Milatovića i Spajića asocira na rascep u DPS-u 1997.godine, kada se, do tada jedinstvena, partija podelila na tabore tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i predsednika države Momira Bulatovića. Međutim, za razliku od ovog raskola, mimoilaženje Spajića i Milatovića neće izazvati tektonske poremećaje u državi.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da dogovor o postizbornoj saradnji između DPS-a i liste Jakova Milatović očigledno postoji - verovatno u formi manjinske podrške listi koja ima ambiciju da bude tzv. tas na vagi.

Laž i istina

KABINET predsednika Crne Gore oštro je demantovao navode ministra finansija Novice Vukovića kojima se tvrdi da je služba predsednika tražila posebna sredstva za potrebe snimanja u iznosu od 600.000 evra. Dan ranije Vuković je kazao da je kabinet šefa države tražio kroz rebalans povećanje njegovog budžeta, te da je prvobitni zahtev iznosio 2,1 milion.

- Mom uverenju u prilog ide radikalan raskid Milatovića sa biračkim telom koje ga je izabralo, njegovo apsolutno negiranje ekonomskog programa čiji je jedan od autora, po sopstvenom priznanju, a koji je, do juče, strastveno podržavao, kao i njegovo prihvatanje građanističkog, a suštinski antisrpskog recepta Druge familije - ocenjuje Vukićević.

Poslanik DPS-a Nikola Janović poručio je da je od izuzetne važnosti da sve one partije koje stoje na "antivladinoj platformi" na predstojećim izborima u Podgorici uspeju da dođu zajedno do rezultata od više od 50 odsto podrške birača. Smatra da bi taj rezultat dodatno osporio kredibilitet vlasti na državnom nivou i doveo u pitanje njen legitimitet i uslovio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PAVKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE ĐINĐIĆ REKAO: Dosmanlije imale kukavički plan za 6. oktobar