ZAVRŠENA REVIZIJA SOFTVERA ZA PROVERU PODATAKA: Rezultati popisa u Crnoj Gori konačno se naziru

I. D. S.

12. 09. 2024. u 07:14

REZULTATI popisa stanovništva održanog krajem prošle godine, konačno su na vidiku. Iz Monstata navode da je završena revizija softvera, da će do ponedeljka primeniti preporuke koje su dobili, nakon čega će dati i tačan datum objavljivanja rezultata popisa.

ЗАВРШЕНА РЕВИЗИЈА СОФТВЕРА ЗА ПРОВЕРУ ПОДАТАКА: Резултати пописа у Црној Гори коначно се назиру

V.K.

Estonska kompanija "Seknora Ou" završila je kontrolu softvera koji će građanima da omogući da provere svoje podatke koje su dali prilikom popisa. Nakon revizije, Upravi za statistiku su dali nekoliko preporuka, a kako navodi direktor Monstata, Miroslav Pejović, one će biti primenjene do ponedeljka.

- Revizija je završena, rok za to je bio 9. septembar. Već do ponedeljka ćemo primeniti preporuke koje smo dobili u vezi sa softverom i nakon toga možemo izaći sa konkretnim datumima - kazao je Pejović.

Ipak, pre nego se rezultati zvanično objave, kako to predviđa Zakon o popisu stanovništva, moraće da prođe određeni period u kojem će građani moći da provere tačnost podataka koje su dali. Uskoro će, kako je pojašnjeno, biti definisani rokovi za završetak revidirane verzije programskog rešenja za proveru rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, ali i termini koji se odnose na proveru podataka.

Peliminarni rezultati popisa već su poznati - o broju stanovnika, domaćinstava, stanova i naselja i Zakon o popisu nalaže da svi naredni podaci budu objavljeni kao konačni. Objavljivanje svih rezultata zavisi od termina kada će softver za kontrolu pojedinih podataka početi da se koristi, te koliko dugo će građani moći da proveravaju svoje podatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO VELIKU PREVARU ATP-a! Nisu ni sanjali da će ovo da se desi