POČELA AKCIJA ČIŠĆENJA PODMORJA: Samo ispod Rosa sedam tona otpada

V.V.

11. 09. 2024. u 15:05

Na samom početku akcije čišćenja hercegnovskog podmorja koju organizuje opštinski Sekretarijat za ekologiju i energetsku efikasnost, uz podršku Eko fonda, a posao obavlja firma Akva Boka, prikupljeno je neverovatnih sedam kubika različitog otpada, samo u uvali Rose.

ПОЧЕЛА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ПОДМОРЈА: Само испод Роса седам тона отпада

Foto: RTHN

Ilija Peulić iz Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost kaže da će akcija na ovoj lokaciji trajati tri, četiri dana.

- Ima dosta otpada, flaša, šporeta, gzma, gvožđa. Nadam se da će kada budu videli koliko smo otpada izvukli iz mora ljudi promeniti svijest o tome, shvatiti da nam more treba, a ne da od njega pravimo deponiju, istakao je Peulić.

Akcija čišćenja podmorja važna je za sve, siguran je Bogdan Kaluđerović iz MZ Luštica.

-Smeće moramo redukovati, čim ga je manje u prirodi  i  ljudi  ga manje bacaju. Srećni smo zbog akcije čišćenja, očekujemo da ako ne završimo sve  ove godine, nastavimo idućeg proleća, rekao je Kaluđerović.

Zbog ogromne količine otpada bačenog u more nije lako obaviti ovaj posao, poruka je Dražena Crnkovića iz firme Akva Boka. Posebno je kaže, teško očistiti sitni otpad koji se taloži godinama.

-Kabasti otpad je primetan, sitni  se godinama taloži i sada je u slojevima. Kada budemo očistili prve slojeve možemo dati presek situacije, kazao je Crnković.

Osim Rosa, do kraja godine predviđeno je čišćenje podmorja na jŠkveru, celom dužinom reke Sutorine i u delu obale na Toploj, od  Hungest hotel san rizorta do restorana Mimoza. Procenjena vrednost radova je oko 36 hiljada evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga