HRVATI ĐETIĆIMA NE PRAŠTAJU: Loši odnosi zvaničnog Zagreba i Podgorice sve više se produbljuju

V.K.

13. 09. 2024. u 06:30

ZATO što Crna Gora nije ispunila zahtev Hrvatske da ukloni naziv renoviranog bazena u Kotoru koji nosi ime legendarnog vaterpoliste Zorana Džimija Gopčevića, iz Dubrovnika je juče stigla potvrda da Jug neće igrati u Kotoru.

ХРВАТИ ЂЕТИЋИМА НЕ ПРАШТАЈУ: Лоши односи званичног Загреба и Подгорице све више се продубљују

Radio Kotor

 Iz Zagreba Gopčevića optužuju za navodne ratne zločine u logoru Morinj. Istovremeno, domoljubi su poručili KIC pop horu iz Podgorice da ne dolazi na obeležavanje osam decenija od oslobođenja Korčule.

Iako je predsednik Primorca Siniša Kovačević nedavno rekao da je sa predsednikom Upravnog odbora Regionalne vaterpolo lige i potpredsednikom Hrvatskog vaterpolo saveza Pericom Bukićem dogovorio da pet utakmica protiv hrvatskih klubova Kotorani odigraju na neutralnom bazenu u Crnoj Gori, a isto tako i da hrvatski predstavnici igraju utakmice na neutralnim bazenima u svojoj zemlji, od toga neće biti ništa. Iz Dubrovnika je stigla jasna i glasna poruka - Jug ne želi da bude domaćin kotorskom klubu na neutralnom bazenu.

- Uprava VK Jug na sednici održanoj 11. septembra 2024.jednoglasno je donela odluku: Naš klub neće igrati domaće utakmice protiv kotorskog Primorca u sklopu Regionalne vaterpolo lige na "neutralnom bazenu", te domaćini možemo da budemo jedino na svom bazenu u Dubrovniku, u Gružu - saopštio je Jug.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je ranije odluku Skupštine Kotora da bazen u tom gradu ponese ime "Zoran Džimi Gopčević", koji je, kako je navedeno, bio čuvar zloglasnog logora. Tome se usprotivilo i Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore.

- Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reakcije Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore nije vezan za Gopčevićevu sportsku karijeru, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine - saopšteno je iz veća.

Misija suživot i dobri odnosi

- MI u horu nismo jugonostalgičari, poštujemo pravila, zakone i vrednosti 21. veka i državne granice stvorene nakon podela devedesetih. Misija KIC pop hora je da širi dobru energiju, da povezuje ljude širom regiona, da baštini slobodarski put naroda nekadašnje Jugoslavije i najlepše, civilizacijske vrednosti antifašizma, ljubavi među ljudima, sloge, solidarnosti, suživota, dobrosusedstva - poručila je Snežana Burzan Vuksanović.

Udruženje hrvatskih domoljuba domovinskog rata Čara poručilo je pismom KIC pop horu iz Podgorice da ne dolazi na proslavu 80 godina oslobođenja Korčule i najavilo protest na ulazu u Ljetnje kino, uz hrvatske pesme. Ratni veterani navode da im smetaju jugoslovenski simboli kao i da im je neprihvatljivo da je hor iz Crne Gore, države "iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991, vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske".

U pismu horu navode i da im smetaju "simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa a isti veličaju jugoslovenski unitarizam".

- Zbog svega navedenog, molimo vas, a i zahtevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. septembra 2024.godine - poručuju iz udruženja.

Nakon svega, podgorički KIC pop hor je saopštio da u dogovoru sa Udruženjem antifašista Korčule, odlaže koncert "Bez dileme - antifašizam". Menadžerka Snežana Burzan Vuksanović izjavila je da KIC pop hor pesmom neguje kulturu sećanja na slavnu slobodarsku istoriju Crne Gore i ovog regiona, i naroda koji ovde žive, a kojom se treba ponositi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽAO MI JE ŠTO NEMAM DECU, SAD JE KASNO: Isidora Minić ogolila dušu - Nije mi bilo suđeno da budem majka