NIKO NEĆE GROBLJE KRAVA: Osim suzbijanja Kju groznice, problem ukop stoke u Crnoj Gori

I. D. S.

18. 09. 2024. u 13:24

KJU groznica hara crnogorskim farmama i uveliko preti da zatvori sva gazdinstva u zemlji. Dosada je zaraza otkrivena kod oko 250 grla, a eutanazirano je između 100 i 105 krava. Osim problema kako suzbiti bolest i osigurati opstanak farmera, problem je i gde sa uginulim životinjama. Meštani nekoliko mesnih zajednica već su se pobunili zbog pokušaja da se životinje zakopaju na njihovoj teritoriji, strahujući da bi leševi ugrozili vodoizvorišta i pašnjake.

НИКО НЕЋЕ ГРОБЉЕ КРАВА: Осим сузбијања Кју грознице, проблем укоп стоке у Црној Гори

Foto B. Puzovic

Meštani nikšićke Župe protestom su uspeli da spreče zakopavanje krava eutanaziranih zbog kju groznice, u reonu Rakočice. Oni su se okupili kada su dobili nezvaničnu informaciju da su kamioni sa uginulim životinjama krenuli ka Rakočici. U odbranu tog reona, kako su kazali, stali su jer se u blizini nalazi vodoizvorište, i da spreče ugrožavanje vode Župe, Danilovgrada i Podgorice. Protest su prekinuli nakon što su dobili uveravanje predsednika Opštine Danilovgrad Aleksandra Grgurovića da krave, koje su eutanazirane u Danilovgradu, neće biti zakopane u tom reonu.

- Ipak, meštani sela Studeno kod Danilovgrada, nisu uspeli što i Župljani. Naime, eutanazirane krave zakopane su u noći između ponedeljka i utorka, nakon nekoliko sati pregovora meštana i inspektora. Opština je u nameri ukopa životinja uspela nakon što je policija privela one koji su se pobunili - tvrde u Preokretu, čiji je odbornik u danilovgradskoj skupštini, Vuk Iković među privedenim meštanima. - Lokacija na kojoj je započeto zakopavanje leševa je katun koji stočari redovno koriste za ispašu stoke, što dovoljno govori da je ukop krava nepropisan. Tražimo od rukovodstva Opštine da pod hitno propisno ukopaju usmrćene krave u suprotnom, građani će preuzeti radikalnije mere.

Umešaće se i Vlada

MINISTAR poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković poručio je da je na lokalnoj samoupravi da odredi lokacije pogodne za ukop zaraženih životinja. Ukoliko to ne učine, Vlada će "uzeti stvar u svoje ruke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje