PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA U PODGORICI: DPS osvojio 19 mandata - PES i Demokrate 14

Tanjug

30. 09. 2024. u 09:59

PREMA preliminarnim izbornim rezultatima izbora u Podgorici nijedna od izbornih lista pojedinačno nije osvojila dovoljan broj glasova da samostalno formira vlast, mogućnosti je mnoštvo, a ključno pitanje je da li će vlast formirati izborne liste stranaka na vlasti na državnom nivou ili će neka od njih ipak odlučiti da na vlast vrati DPS.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У ПОДГОРИЦИ: ДПС освојио 19 мандата - ПЕС и Демократе 14

V.K.

Podgorički parlament ima 59 odbornika, za većinu je potrebno najmanje 30, a tas na vagi je koaliciona lista Za bolju Podgoricu, koju sa GP URA bivšeg premijera Dritana Abazovića i Pokretom za promene Nebojše Medojevića predvodi šef države Jakov Milatović.

Ako bi savez PES-Demokrate i koalicija Za budućost Podgorice obezbedili podršku Milatovića, imali bi 33 mesta u parlamentu.

S druge strane, DPS bi uz podršku Evropskog saveza, SEP-a nekadašnjeg premijera i visokog funkcionera te stranke Duška Markovića i liste "Za bolju Podgoricu" došao do 30 odbornika.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu (29,95 odsto ili 24.309 glasova), PES i Demokrate 14 (21,77 odsto ili 17.672 glasa), koalicija okupljena oko partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) 13 (20,16 odsto ili 16.361 glas), "Za bolju Podgoricu" šest (10,52 odsto ili 8.538 glasova), Evropski savez tri (5,43 odsto ili 4.411), a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva (3,33 ili 2.705 glasova i 3,08 odsto ili 2.504).

Do vanrednih izbora u Podgorici došlo je zbog raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad između aktuelnog premijera i predsednika države Milojka Spajića i Jakova Milatovića.

Sudeći prema oceni analitičara, nakon ovih izbora samo DPS može biti zadovoljan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”