OSAM DECENIJA OD FORMIRANJA BOKELJSKE BRIGADE: Čuvati slogu, slobodu, luču antifašizma

V.V.

06. 10. 2024. u 13:54

Od osnivanja Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade, čuvene po hrabrosti, istrajnosti, oslobodilačkom pohodu za najveći broj gradova u Crnoj Gori, Hercegovini i Metohiji, proteklo je osam decenija, a jubilej je obeležen svečanom akademijom i izložbom u Dvorani Park.

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ФОРМИРАЊА БОКЕЉСКЕ БРИГАДЕ: Чувати слогу, слободу, лучу антифашизма

Foto: RT HN

Borcima Prve bokeljske brigade: Jovanu Toškoviću, Mirku Daboviću, Anđeliji Mujanović i Peru Miloševiću, dodeljena su priznanja. Njihove potomke, članove SOBNOR-a CG i OBNOR-a 1941-1945 Kotora, Tivta, Budve, Trebinja i Herceg Novog, kao i mnogobrojne goste, pozdravio je potpredsednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur.

Foto: RT HN

 

-Prva bokeljska brigada bila je mnogo više od vojne formacije. Ona je simbol zajedništva, hrabrosti i nesalomivog duha naroda našeg kraja, rekao je Mustur i dodao da je upravo  to ono što čini njeno nasleđe večnim.

Govrio je i predsednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, ističući da smo iz „ udobnosti ovog vremena spremni  relativizovati žrtve i vrednostii za koje su se borili“ borci Prve bokeljske, a kada e osnovana brigada bilo ih je osam stotina.

-Ako je čovek već spreman da pamti malo i kratko, istorija neće omanuti. Protok vremena izvući će na videlo svu veličinu njihovog dela, kazao je Komnenović.

Foto: RT HN

 

Podsetio je potom da je brigada na ratnom putu od Trebinja do Metohije prošla kroz 17 opština i učestvovala u njihovom oslobađanju. Braneći „iskonsko pravo na mir i slobodu“  borci su „gradili novi društveni poredak“. Hrabri i najbolji sinovi i kćeri koji su širom nekadašnje domovine u slobodu ugradili svoju mladost, dali živote za našu budućnost, zaslužuju duboko poštovanje, poručio je potpredsednik SOBNOR-a CG, Aleksandar Maraš.

-Zato je večiti amanet Crne Gore: slogu i slobodu treba čuvati, na evropskom putu treba svoju istoriju poštovati i luče antifašizma se držati… Prva bokeljska NOU brigada je jedan od svetlih bisera naše novije istorije što najbolje pokazuju i visoka priznanja- Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom i Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem, istakao je Maraš.

Ceneći život u dostojanstvu borci Prve bokeljske nisu postideli svoje pretke, a njihov primer večna je opomena na to kolika je cena slobode i nadahnuće da je čuvamo kao zenicu oka, kazao je predsednik Organizacionog odbora proslave jubileja, prof. Ljubenko Borović.

Bokeljska NOU brigada formirana je u selu Konjsko 5. oktobra 1944. godine. Februara 1945. u sastavu 24. Srpske divizije prebačena je u Metohiju, gde je do maja 1945. čistila teritoriju od balističkih i ostalih odmetničkih snaga.U njenim redovima se od formiranja do kraja rata borilo oko 3250 boraca, poginulo je i umrlo 196 a ranjeno 237  boraca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)