SKRIVAJU ZARAZU NA ZETSKIM FARMAMA? Do sada eutanazirano više od 100 krava zbog kju groznice

I. D. S.

09. 10. 2024. u 08:20

ZBOG kju groznice do sada je u Crnoj Gori eutanazirano nešto više od 100 krava, a istu sudbinu očekuje još najmanje 60 grla.

СКРИВАЈУ ЗАРАЗУ НА ЗЕТСКИМ ФАРМАМА? До сада еутаназирано више од 100 крава због кју грознице

Foto Shutterstock

 U Ministarstvu poljoprivrede ocenjuju da stočni fond nije ugrožen, te tvrde da se zaraza do sada pojavila u dve opštine – u Danilovgradu i Nikšiću. Ipak, iz Udruženja stočara tvrde da bolesti ima i na farmama u Zeti, što zvanične institucije za sada negiraju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodosnabdevanja Vladimir Joković, kaže da se zbog sumnje na bolest prati još oko 200 goveda.

- Situaciju sa kju groznicom pratimo iz dana u dan, ništa nismo prepustili slučaju. Postoje farme koje su već "očišćene", kao i one za koje se čeka treće PCR ispitivanje iz mleka kako bi se proglasile bezbednim. Ovih dana je po pozivu nadležnih laboratorija stiglo više uzoraka sa mnogih farmi za koje se dokazalo da se ne radi o kju groznici. Dakle, situacija jeste ozbiljna, naročito na farmama gde se još nisu sprovele mere, ali stočni fond nije ugrožen - tvrdi Joković.

Prema njegovoj oceni, najveći problem je gde sa uginulim životinjama, jer opštine nisu obezbedile lokacije za bezbedno zakopavanje lešina. Vlada je još pre dve sedmice naložila da se hitno odrede lokacije, kako bi se sprečilo širenje zaraze, ali Joković kaže da postupak od predlaganja određene lokacije do odobrenja traje jer podrazumeva postupak – potvrdu da se na tu lokaciju lešine mogu neškodljivo zakopati.

Uprava veterine

LAKIĆ naglašava da je razgovarao sa direktorom Veterinarske uprave Vladimirom Đakovićem, ali da je on odbio da potvrdi zarazu u Zeti, braneći se da on nema tu informaciju.

-Ove informacije su lako proverljive, ne samo od navedenih institucija već i od samih farmera na terenu - tvrdi Lakić.

- Opštine Nikšić i Danilovgrad predložile su nekoliko lokacija, ali se traže i druga rešenja. Napominjem da su još četiri lokalne samouprave dale predloge koji će se razmatrati. Kako bi neka lokacija mogla da se koristi za ove namene i ne bi izazvala sumnju da se leševi životinja odlažu na propisan način, potrebno je uraditi određena ispitivanja, što lokalne samouprave rade i očekujemo ubrzo rezultate - objašnjava Joković.

Uprkos uveravanju njegovog resora i Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove da se u suzbijanju kju groznice poštuje struka, te da je zaraza pod kontrolom, stočari nemaju poverenja. Sekretar Udruženja stočara Danilovgrad Vlado Lakić tvrdi da se zaraza pojavila i na dve farme u Zeti, što u Upravi za veterinu nisu želeli da potvrde.

-Testiranjem jednog dela krava, potvrđeno je prisustvo specifičnih antitela kju groznice. Veterinarska uprava o tome danima ćuti i ne izlazi u javnost sa tim informacijama. Po zakonu o veterinarstvu dužni su iste te farme staviti pod nadzor i odrediti karantin, uzorkovati krv i mleko od svih životinja na gazdinstvu gde je došlo utvrđivanja prisustva specifičnih antitela. Veterinarska uprava to ne čini iz njima znanih razloga - tvrdi Lakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ PROGOVORIO NA TRI JEZIKA: Odmah stigao odgovor, evo i od koga (FOTO)