PLAVA ŠPILJA: Prirodni dragulj bez zaštite, vandali bez kazne

V.V.

18. 10. 2024. u 16:09

Ekološko društv Boke Kotorske reagovalo je krajem jula zbog vandalskih oštećenja pećinskih ukrasa u Plavoj špilji. Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom procenilo je ovih dana da: „ne postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo uništavanja i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra ... kao ni bilo koje krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“. Ovakva ocena izazvala je nove reakcije.

ПЛАВА ШПИЉА: Природни драгуљ  без заштите, вандали без казне

fOTO: RT HN

U dopisu Osnovnog državnog tužilaštva navedeno je i da“ Plava špilja nema status zaštićenog prirodnog dobra u smislu Zakona o zaštiti prirode, već ima status arheološkog objekta“. Nakon saopštenja ODT iz Ekološkog društva Boke podsetili su da su oni skrenuli pažnju na „varvarska oštećenja u Plavoj špilji, sveukupno nebezbedno stanje s plovilima koja ulaze i zadržavaju se u njoj, opasnosti po ljudske živote, ali i narastuće ekološke probleme za prirodna staništa u pećini, njenom podmorskom i delu nad vodom“.

Upućeno je pismo policiji, traženo da se istraže počionoci lomljenja pećinskih ukrasa, i privedu licu pravde, dostojno kazne, jer su slomili nešto za šta je prirodi trebalo nekoliko stotina ako ne i hiljadu godina da stvori., podsećaju ekolozi.

- Treba li više da spominjemo famoznu Deklaraciju o Ekološkoj državi Crnoj Gori iz 1992. godine i hiljade raznih štetnih aktivnosti koje sve ubrzanije uništavaju prirodne datosti i resurse, ove Bogom dane, lepe zemlje, navela je predsednica Ekološkog društva  Olivera Doklestić.

Komentarišući odgovor iz ODT  Doklestić ističe pominjanje  ankera za vezivanje plovila, što prema njenim rečima „jasno  ukazuje na nepoznavanje stanja Plave špilje, jer nikakvi ankeri tamo ne postoje“.

fOTO: RT HN

 

-Da su policija i tužilac zaista izašli na lice mesta ustanovili bi da nije u pitanju ankerisanje i postojanje metalnih alki za privezivanje čamaca, nego da se radi o prirodnm „uvcima“,  nastalim spajanjem stalagmita i stalaktita. Oni su razbijeni macom, objašnjava Doklestić.

ODT je kako je navedeno konsultovao JP za upravljanje morskim dobrom, koje Plavu špilju smatra zonom slobodnog korištenja, pa se Doklestić, kako navodi, „plaši da se iza sve podignute prašine krije veliki marifetluk i još jedna bitna tačka iz koje treba crpiti novac, a to je davanje u zakup privatnom licu, sve pod ingerencijom JP MD“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?