PETROVDANSKA PORUKA AMFILOHIJA: Vlada nije odgovorila na naš poziv za nastavak dijaloga, poruka da nije istinski posvećena rešavanju problema

V. K.

14. 07. 2020. u 12:06

ARHIEPISKOP cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je Petrovdansku poruku sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, domaćoj i međunarodnoj javnosti.

ПЕТРОВДАНСКА ПОРУКА АМФИЛОХИЈА: Влада није одговорила на наш позив за наставак дијалога, порука да није истински посвећена решавању проблема

Foto: N. Skenderija

-Dužni smo i pred Bogom, i pred Časnim Krstom i desnicom Svetog Jovana Krstitelja i ćivotima Svetoga Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, da podsetimo da smo pre nekoliko sedmica objavili da ćemo do Petrovdana, 12. jula ove godine, mirno i strpljivo čekati odgovor Vlade Crne Gore na naš poziv od 11. maja za obnovu, zbog epidemije prekinutog, dijaloga o spornim i neustavnim odredbama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Do danas nismo dobili odgovor od Vlade Crne Gore, čime nam je poslata jasna poruka da Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rešavanju problema. Navodna Vladina ”ponuda o odlaganju primene Zakona” nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama SPC u Crnoj Gori i otuda je ona za nas, uz sve do sada izrečene pravničke ocene o njenoj neustavnosti, nepostojeća. Nije na nama da objašnjavamo razloge i uzroke Vladinog, ničim izazvanog, prekida dijaloga kao jedinog puta za rešavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države, kao pitanja sveukupnog crnogorskog društva, naveo je mitropolit Amfilohije.


-Imajući u vidu da su  u sred novog rasplamsavanja zaraze, raspisani izbori za 30. avgust u Crnoj Gori, a posebno neistinite i zlonamerne izjave zvaničnika DPS o navodnom ”učešću Crkve na izborima” i navodnoj njihovoj ”pobedi na tim istim izborima nad SPC”, koje su sračunate na uvlačenje Crkve u partijsku izbornu kampanju, ovim objavljujemo da ćemo nastojati da do 30. avgusta ne učestvujemo u polemikama i da ne odgovaramo na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju radi zloupotrebe njene vekovne hristonosne misije za dobro svih ljudi i svih naroda. Našu borbu za izmene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ćemo, kao i do sada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobede. Na taj način, kao i uvek do sada neodstupno svedočimo da Crkvi nije i neće joj biti, bez obzira na želje i namere nedobronamernih, mesta u partijskim obračunima i kampanjama.

Podsetio je da vladika da se Crna Gora nalazi pred ozbiljnim izazovima i novim iskušenjima koji se ne mogu ni prikriti, a ni rešiti  povampirenjem duha bratoubilaštva u ime ”novog identiteta”, kao ni bratskim deobama, bratskom mržnjom i međusobnim sukobljavanjima i sukobima.

Foto: Vlado Pavićević

-U svim ovim izazovima, vlast ima, po prirodi stvari, najveću odgovornost, kao što snosi i odgovornost za usvajanje Zakona kojim se, protivno volji velike većine građana Crne Gore, namerava otimanje svetinja i crkvene imovine radi stvaranja ”svoje crkve”. Sa žaljenjem konstatujemo da se u poslednje vreme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire dezinformacije o stvaranju nekakvih ”izbornih lista” sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve. I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti. Crkva sa svoje strane poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u narodnoj Skupštini, te da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime. Inače svako od nas je dužan da, prema svojim mogućnostima, dade doprinos očuvanju zdravlja duše i tela svih, ali i da posvedoči da na agresivnom bogoborstvu i otimanjem Svetinja niko razuman ne može graditi budućnost Crne Gore.


To otimanje je, naglasio je mitropolit Amfilohije, započelo rušenjem crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu – grobnog mesta Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca. Oburdavanjem tog hrama je započelo oburdavanje lovćenske Crne Gore, koje je navuklo prokletstvo Petra II na ovu i ovakvu Crnu Goru.

-Sadašnji vlastodršci koji poistovjećuju državu Crnu Goru sa sobom, svojim Zakonom o otimanju Svetinja i ideologijom zasnovanom na rušenju grba Crne Gore, povampiruju pod firmom antifašizma, bratoubilački duh boljševičke revolucije, gradeći (jedini u Evropi) upravo na bratomržnji budućnost države – Crne Gore. Trinaestojulski pak ustanak je bio opštenarodni ustanak, koji je revolucija nažalost pretvorila u bratoubilaštvo, čiji se duh danas povampiruje od njenih sledbenika, što se jasno vidi iz najnovijeg intervjua g. Đukanovića. Stoga smo dužni da podsetimo – zbog optuživanja Crkve za neofašizam jer traži bratsko pomirenje – da je ”ozloglašeni” Pavle Đurišić, učesnik Trinaestojulskog ustanka (osloboditelj Berana i Hitlerov zatvorenik), ubijen 1945.g. u logoru Stara Gradiška – Jasenovcu od strane ustaša Ante Pavelića i Sekule Drljevića, tvorca Nezavisne fašističke Crne Gore na Cetinju i u Staroj Gradiški, osnivačâ ”Hrvatske pravoslavne crkve”. Ovo vezano za napadanu izjavu Patrijarha srpskog g. Irineja u vezi stvaranja u Crnoj Gori ”autokefalne crnogorske crkve”. Otuda se postavlja pitanje: da li je vlast ovakve Crne Gore stvarno trinaestojulska ili one Crne Gore 12. jula – nezavisne, fašističke – Sekule Drljevića?

Vladika je ocenio da vlast previđa ono što vidi ne samo zdrava Crna Gora, nego i sav svet, da su molitvene litije pojava saborne bratske ljubavi i bratskog pomirenja i kao takve jedinstvene su u Evropi i svetu.

-Nažalost, današnja vladajuća stranka, da bi ostvarila svoju anticrkvenu ideologiju, pokušala je da izmanipuliše Rimokatoličku Crkvu i Islamsku zajednicu sklapanjem sa njima Temeljnih ugovora, i zatim donošenjem ”Zakona” koji se navodno odnosi samo na Pravoslavnu Crkvu i na njene Svetinje, podgrevajući tom manipulacijom kako međuversku, tako i međunacionalnu mržnju, pokušavajući time da pretvore Rimokatoličku Crkvu i Islamsku zajednicu  u igračke koje će biti u njenim rukama.

Našem sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu očinski preporučujemo da svu nadu položimo na Živoga i Istinitoga Boga i da nijednim gestom ne pokažemo vladanje koje nije dostojno hrišćana i potomaka Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, kao i ravnoapostolnih Svetoga Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog. Našu borbu za odbranu Svetinja širom Crne Gore i celog sveta vodićemo sa molitvom u našim srcima i bratskom ljubavlju. Ta borba jeste i biće neprestana i trajaće do pobede, i to do Hristove pobjede! A do tada svi saborno, iz jednih usta i iz jednog srca, kličemo i poručujemo: Ne damo Svetinje!, poručio je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak